Обележавање годишњица ослобођења Алексинца: Одата пошта ослободиоцима у два светска рата

Сто прва годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату и 75. годишњица у Другом светском рату обележена је данас пригодним комеморативним скупом. Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележена истог дана.

Церемонија обележавања започела је поменом палим ратницима у ослободилачким ратовима 1912-1918. а потом и полагањем цвећа на споменик у порти цркве Светог Николе.

Цвеће су положиле делегације Општине Алексинац, Уније бораца, Удружења резервних војних старешина, Удружења пензионера и општинских одбора ПУПС-а, Српске Напредне Странке и Покрета Социјалиста.

‒ Непријатељ је приликом повлачења порушио оба моста и борбе око Алексинца трајале су неколико дана, али је 15. октобар званичан датум када је Алексинац ослобођен, а први који су ушли у ослобођен Алексинац били су војници, ратници заједничког пука коњице српске и француске војске ‒ подсетио је присутне Мића Милојевић, члан Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац.

Након тога, свечаност је настављена одавањем поште палим борцима НОР-а и полагањем цвећа код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”.

‒ 13. октобра 1944. године јединице Црвене армије потпомогнуте борцима 23. бригаде 45. дивизије Народноослободилачке војске Југославије ослободиле су Алексинац у Другом светском рату и ово је један достојанствени чин када пригодном комеморацијом и минутом ћутања одајемо пошту онима које су своје животе уградили у темеље слободног живота у нашој земљи ‒ додао је Милојевић.

 

Више фотографија можете наћи на Фејсбук страници Радио Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + nineteen =