Karadžić

Aleksinački „Karadžić” okupio profesore i akademike

U organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, odnosno ogranka SANU u Nišu i Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, danas je održana promocija fototipskog izdanja stare serije časopisa „Karadžić”. U multimedijalnoj sali Univerzita u Nišu o ovom delu govorili su prof. dr Danijela Popović Nikolić, profesor Maja Radoman Cvetićanin, dr Smiljana Đorđević Belić, dr Sanja Zlatanović i Aleksandar Nikezić.

Karadžić Čast da otvori današnju promociju, pred punom salom, što profesora univerziteta, što ostalog auditorijuma, imao je predsednik ogranka SANU u Nišu, akademik Ninoslav Stojadinović.

‒ Mi smo kao ogranak akademije autonomni, ali naša je misija da na ovom području procenimo šta je od značaja i da neke stvari izvučemo iz senke. Ovo izdanje je procenjeno kao kapitalno i to od strane naše vrsne profesorke akademika Nade Đorđević ‒ rekao akademik Stojadinović.

Nakon otvaranja promocije, prisutnima se prva obratila prof. dr Danijela Popović Nikolić, koja je vodila promociju ovog fototipskog izdanja. Ona je istakala koliko je značajna jedna ovakva publikacija.

Karadžić ‒ Veoma je važno baviti se ovim poslom, naročito onda kada su u pitanju publikacije do kojih se teško stiže i koje nisu dostupne svakom istraživaču. Poseban značaj za one koji se bave folklorom imaju stari časopisi ovakvog profila kakav je ‘Karadžić’. Na jednom mestu brojni zapisi onog vremena, živa folklorna građa, raznovrsni radovi različitih istraživača koji su se bavili istorijom, etno muzikologijom, pravnim običajima odjednom su dostupni istraživačima, ali i širem čitalačkom krugu ‒ istakla je prof. dr Popović Nikolić.

Nova izdanja Karadžića takođe imaju veliki značaj jer, kako se čulo na ovoj promociji, iako je Tihomir Đorđević nakon gašenja časopisa 1903. pokušavao još par puta da ga obnovi, to je tek pre nekoliko godina pošlo za rukom zajednici u Aleksincu, prvo Zavičajnom muzeju, a zatim Centru za kulturu i umetnost Aleksinac.

Karadžić

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 6 =