Karadžić

Алексиначки „Караџић” окупио професоре и академике

У организацији Српске академије наука и уметности, односно огранка САНУ у Нишу и Центра за културу и уметност Алексинац, данас је одржана промоција фототипског издања старе серије часописа „Караџић”. У мултимедијалној сали Универзита у Нишу о овом делу говорили су проф. др Данијела Поповић Николић, професор Маја Радоман Цветићанин, др Смиљана Ђорђевић Белић, др Сања Златановић и Александар Никезић.

Karadžić Част да отвори данашњу промоцију, пред пуном салом, што професора универзитета, што осталог аудиторијума, имао је председник огранка САНУ у Нишу, академик Нинослав Стојадиновић.

‒ Ми смо као огранак академије аутономни, али наша је мисија да на овом подручју проценимо шта је од значаја и да неке ствари извучемо из сенке. Ово издање је процењено као капитално и то од стране наше врсне професорке академика Наде Ђорђевић ‒ рекао академик Стојадиновић.

Након отварања промоције, присутнима се прва обратила проф. др Данијела Поповић Николић, која је водила промоцију овог фототипског издања. Она је истакала колико је значајна једна оваква публикација.

Karadžić ‒ Веома је важно бавити се овим послом, нарочито онда када су у питању публикације до којих се тешко стиже и које нису доступне сваком истраживачу. Посебан значај за оне који се баве фолклором имају стари часописи оваквог профила какав је ‘Караџић’. На једном месту бројни записи оног времена, жива фолклорна грађа, разноврсни радови различитих истраживача који су се бавили историјом, етно музикологијом, правним обичајима одједном су доступни истраживачима, али и ширем читалачком кругу ‒ истакла је проф. др Поповић Николић.

Нова издања Караџића такође имају велики значај јер, како се чуло на овој промоцији, иако је Тихомир Ђорђевић након гашења часописа 1903. покушавао још пар пута да га обнови, то је тек пре неколико година пошло за руком заједници у Алексинцу, прво Завичајном музеју, а затим Центру за културу и уметност Алексинац.

Karadžić

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 6 =