Почиње јесења ловна сезона

За око 300 чланова Ловачког удружења „Срндаћ“ из Житковца сутра у 7 часова ће почети главна ловна сезона, која ће трајати наредних седам  недеља. Првог дана нове сезоне ловиће се зец и фазан, а за одстрел је предвиђено 180 јединки зечје популације. Уколико ова квота не буде испуњена сутра, у лов на зеца ће моћи да се иде и последње недеље сезоне, 3. децембра, напомиње управник ловишта Драган Стојановић и додаје да је за одстрел планирано и 1200 јединки мужјака фазана.

Управник ловишта “Срндаћ” из Житковца Драган Стојановић

– Што се фазана тиче, извршили смо насељавање најмање 1000 комада од дванаестонедељних пилића или полуфазана, а зечје популације до јуна месеца је било доста, док смо у летњим месецима приметили смањење. Није то било великог обима, али од суше и од самих временских услова дошло је до смањења популације, не само код нас, већ и у целој Србији и Војводини – каже наш саговорник.

На одређеним деловима терена врши се и комерцијални то јест туристички лов, а ових дана очекују групу ловаца из Хрватске, док ће италијански ловци овде обучавати своје псе за лов на јаребице.

– Имамо комерцијални лов фазана, то је већ кренуло, и за сада све то иде добро. Од тога остварујемо приходе за удружење да бисмо могли да опстанемо и наставимо рад – објашњава Стојановић.

Из управе удружења апелују на ловце да приликом изласка у ловишта буду пажљиви и поштују све мере предострожности како не би довели у опасност и себе, али и остале грађане, посебно због тога што је сезона јесењих радова још увек у току. Надлежни поручују и да ће против свих оних који у ловиште изађу у алкохолисаном стању или без адекватне опреме бити покренут дисциплински поступак.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 7 =