Алексинац угостио „Читалиће“

Међународна смотра читалаштва „Читалићи 2018“ одржана је овог викенда у Алексинцу . Завршна манифестација као круна целогодишњих активности окупила је велики број ученика, учитеља, наставника и библиотекара из целе Србије, као и госте из Републике Српске и представнике Допунске школе српског језика у Немачкој.

„Читалиће“ у Алексинцу отворио је песник Градимир Стојковић, а присутне су поздравили и аутор пројекта Маја Радоман Цветићанин, директор библиотеке „Вук Караџић“ Војкан Поповић и директор ОШ „Вожд Карађорђе“ Милан Вељковић. Овај пројекат, који за циљ има развијање и неговање вештина читања и разумевања прочитаног, подржали су Министарство просвете и Министарство културе, а Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио је акредитацију конференције „Читалићи на Вуковом путу“.

Упоредо са програмом „Рјечник, благо Србије“, у коме су учествовали песници и школске делегације, на платоу испред Дома културе организована је смотра школских штандова под називом „Незаборављено благо мог краја“. Поред уручења награда победницима на конкурсу чија је тема била „Два века Вуковог рјечника“, проглашени су и победници такмичења кликераша које је одржано у просторијама ОШ „Вожд Карађорђе“, а награда је додељена и школи која је имала најлепши штанд.

Гости Алексинца су били у прилици да погледају и представу „Кирија – наша деца“ у извођењу Студија глуме, као и две изложбе у оквиру Ноћи музеја, које су такође биле посвећене Вуку Караџићу.

 У оквиру „Читалића 2018“ одржано је више радионица за децу и песнике, као и конференција „Читалићи на Вуковом путу“, на којој је учешће узело десетак предавача.

Како се чуло овом приликом, уколико не буде заинтересованих школа и установа за организацију „Читалића 2019“, постоји могућност да Основна школа „Миливој Боровић“ из Мачката у општини Чајетина поново буде домаћин читалићима.

2 коментара

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 6 =