Zlatan opanak u Mozgovu

U cilju očuvanja tradicionalne kulture srpskog naroda, Sabor folklornih društava Srbije “Zlatni opanak” u Valjevu okuplja folklorne ansamble svih uzrasta. Put grada na Kolubari, minulog vikenda, išli su najmlađi članovi Kulturno umetničkog društva „Bukovik” iz Mozgova i sa ove manifestacije doneli pregršt nagrada.

Iz Mozgova su za Valjevo išla dva ansambla. Najmlađa grupa „bumbari” osvojila je drugo mesto, a što se tiče srednje grupe, njima je pripao „zlatni opanak”- glavna nagrada festivala. Mozgovci su na ovom festivalu imali i najbolji orkestar, pa je orkestar „Bukovik” poneo tu laskavu titulu.

Koliko su značajne ove nagrade i koliki je kvalitet mozgovačkih folkloraša svedoče podaci da se na „Zlatnom opanku” ove godine okupilo 5.500 učesnika, odnosno nastupilo je 76 grupa.

− To nam je bilo zacrtano još pre četiri godine, da učestvujemo na festivalu „Zlatni opanak” u Valjevu. Bio je mukotrpni rad sa decom, ali se sve to na kraju isplatilo. Međutim, lako je doći do prvog mesta, teško je to održati posle. Sad nas čeka ponovo ogroman rad da bi to opravdali, jer planiramo da se i naredne godine pojavimo na ovom festivalu − rekao je Radoljub Ljuba Miladinović, predsednik KUD-a „Bukovik”.

Za čanove ovog KUD-a nema odmora, jer ih očekuje učešće na Međunarodnom festivalu folklora „Pesmom i igrom kroz Pomoravlje” koji će biti održan kroz dve nedelje u Majuru kod Jagodine.

Nakon gostovanja red je da se i gosti dočekaju, pa će u Mozgovu „Bukovičko kolo” biti održano 8. avgusta, a godišnji koncert KUD-a „Bukovik” planiran je za jesen, u slučaju da se ne iskomplikuje situacija sa koronom.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 1 =