Златан опанак у Мозгову

У циљу очувања традиционалне културе српског народа, Сабор фолклорних друштава Србије “Златни опанак” у Ваљеву окупља фолклорне ансамбле свих узраста. Пут града на Колубари, минулог викенда, ишли су најмлађи чланови Културно уметничког друштва „Буковик” из Мозгова и са ове манифестације донели прегршт награда.

Из Мозгова су за Ваљево ишла два ансамбла. Најмлађа група „бумбари” освојила је друго место, а што се тиче средње групе, њима је припао „златни опанак”- главна награда фестивала. Мозговци су на овом фестивалу имали и најбољи оркестар, па је оркестар „Буковик” понео ту ласкаву титулу.

Колико су значајне ове награде и колики је квалитет мозговачких фолклораша сведоче подаци да се на „Златном опанку” ове године окупило 5.500 учесника, односно наступило је 76 група.

− То нам је било зацртано још пре четири године, да учествујемо на фестивалу „Златни опанак” у Ваљеву. Био је мукотрпни рад са децом, али се све то на крају исплатило. Међутим, лако је доћи до првог места, тешко је то одржати после. Сад нас чека поново огроман рад да би то оправдали, јер планирамо да се и наредне године појавимо на овом фестивалу − рекао је Радољуб Љуба Миладиновић, председник КУД-а „Буковик”.

За чанове овог КУД-а нема одмора, јер их очекује учешће на Међународном фестивалу фолклора „Песмом и игром кроз Поморавље” који ће бити одржан кроз две недеље у Мајуру код Јагодине.

Након гостовања ред је да се и гости дочекају, па ће у Мозгову „Буковичко коло” бити одржано 8. августа, а годишњи концерт КУД-а „Буковик” планиран је за јесен, у случају да се не искомпликује ситуација са короном.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − two =