Екскурзија основне школе из Трњана нас упозорила да са короном нисмо завршили

Корона вирус није наша прошлост, већ садашњост, а највероватније и будућност. На то указују догађаји око недавне екскурзије ученика и наставника основне школе из Трњана. Након вишедневне екскурзије ученика виших разреда, у Новом Саду и околини прошле седмице, код више наставника и ученика регистровано је присуство вируса корона.

Према речима епидемиолога и директора Дома здравља у Алексинцу др Родољуба Живадиновића за сада је присуство вируса откривено код четири просветна радника и 8 ученика. Добри познаваоци прилика претпостављају да ће број заражених бити већи. Да ситуација није једноставна указује и апел др Живадиновића упућен родитељима.

(фотографија из архиве)

‒ Молимо родитеље да свако дете које има или ће ових дана добити и најблаже симптоме прехладе, односно корона вируса, одмах, без одлагања одведу на преглед и антигенско тестирање у ковид амбуланту дечјег диспанзера у Алексинцу. Деца која су била на екскурзији, а немају симптоме, јер је екскурзија уследила након завршетка школске године ,што је добро у овом случају, да дођу такође на преглед и они ће бити стављени у изолацију 14 дана ‒ истакао је Живадиновић.

 

Како смо незванично сазнали међу зараженом децом су углавном ученици који су из матичне школе, док је из одељења у Доњем Љубешу вирус откривен код једног просветара, а за сада међу евидентиранима нема из одељења у Гредетину.

Ова школа свој рад организује у некадашње три осмогодишње школе и обухвата подручје од Трњана до Витковца, Јаковља и Каменице. Зато упозорење епидемиолога др Живадиновића, које је изрекао одговарајући на питање да ли Алексинац постаје жариште вируса, треба најозбиљније схватити.

‒ Ако не буде озбиљног и одговорног понашања све је могуће и то је оно чега се ми плашимо ‒ закључује овај стручњак.

Први човек алексиначког Дома здравља преко фејзбук странице обратио се и родитељима замоливши их за помоћ у спречавању ширења вируса короне.

‒ Све укућане деце виших разреда школе у Трњану преклињемо и молимо да буду друштвено одговорни и уздрже се наредне две до три недеље од било каквих контаката са суседима, без обзира да ли њихово дете има симптоме, јер може бити асимптоматски случај. Сви одрасли, који добију било какав симптом или знак болести, морају одмах да се јаве ковид амбуланти у Житковцу ‒ објаснио је др Живадиновић начин да се спречи даље ширење и разбуктавање епидемије у општини Алексинац.

Он претпоставља да сада најпре следи обољевање укућана, а онда даље ширење болести. Да је вирус корона лукав и непрепознатљив противник показују и чињенице да је веома тешко утврдити извор заразе. Пошто преносиоци могу да буду и особе без икаквих сиптома, тешко је утврдити да ли је зараза настала због заражених међу учесницима екскурзије или је вирус „покупљенˮ у тамошњој средини. Осим ученика и просветара са територије наше општине на екскурзију су путовали и просветни радници из околних места који раде у овој школи, као што је град Ниш.

Овај догађај само указује да смо се прерано опустили и највероватније да ће нас корона потсетити да је још увек ту, у нашем окружењу. За сада нас само благо упозорава, пошто су према нашим сазнањима, за сада, сви оболели у овом случају добро. Па тако и нека остане, а нама порука „памет у главуˮ, нема ништа вредније од здравља и људског живота.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 10 =