Završena javna rasprava o budžetu: Sa suficitom biće više i investicija

Javna rasprava o nacrtu budžeta opštine Aleksinac za predstojeću godinu završena je današnjim izlaganjem u skupštinskoj sali i ovaj dokument će, u redovnoj proceduri, razmatrati i nadležna tela. Najpre će svoje mišljenje dati Opštinsko veće, a zatim sledi izjašnjavanje opštinskog parlamenta, odnosno Skupštine opštine.

Planom bi opštinski budžet za 2022. godinu, koji će biti usvojen do 15. decembra, trebalo da iznosi oko milijardu i 530 hiljada dinara. Već sada, nazire se ovogodišnji suficit koji će biti prenet u sledeću godinu. To je i najava da nas u prvom tromesečju sledeće godine čeka rebalans budžeta za 2022. godinu.

Pored pohvala predstojećeg budžeta, na današnjoj raspravi bilo je i primedbi, a većina njih odnosila se na finansiranje kapitalnih investicija. Bilo da su usmeno izrečene ili napisane kao predlog na ponuđenom obrascu, opšte je mišljenje da je nedovoljno budžetskih sredstava opredeljeno za infrastrukturu.

Kako je u uvodnoj reči naveo predlagač budžeta, predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, ovim dokumentom planira se rekonstrukcija dela puta Subotinac – Mozgovo, određenih gradskih ulica i sanacija grobarskog mosta. Odgovarajući na iznete primedbe, on je dodao da će biti i novih kapitalnih investicija u sledećoj godini i to po dva osnova. Izvodiće se radovi po ugovorima sklopljenim u ovoj godini i očekuje se značajan suficit, a biće namenjen novim projektima koji će biti naknadno definisani.

– U ovogodišnjem budžetu, koji ćemo ubrzo prezentovati odbornicima, samo je deo investicija koje ćemo raditi u sledećoj godini. Punjenje budžeta ove godine je bilo iznad očekivanja, porez na zarade je drastično napunio budžet, više nego što smo planirali. Deo sredstava smo već opredelili rebalansom, raspisane su javne nabavke koje će se realizovati u sledećoj godini. Imaćemo deo sredstava koji ćemo obuhvatiti već u prvom rebalansu, otprilike marta meseca. Visinu sredstava znaćemo tačno već do kraja godine. Nisu to tako mala sredstva – ističe Radičević u izjavi za naš medij.

Prvi čovek opštine prisutne je upoznao sa još nekoliko odredbi budžeta koje su se našle u žiži interesovanja. Iako je za funkcionisanje javnog osvetljenja, pre svega zbog poskupljenja struje, planirano više novca, preko sto miliona dinara, Radičević je rekao da će ta svota biti najverovatnije manja pošto se javno–privatnim partnerstvom planira rekonstrukcija mreže koja će biti savremena i racionalnija.

Predsednik Radičević je rekao i da će se ove godine za popravku seoskih ulica grebanim asfaltom izdvojiti 38 miliona dinara. Ovaj posao će, radi unapređenja kvaliteta, biti dodeljivan na tenderu, a ne kao do sada poveravan lokalnom preduzeću za puteve.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 + eight =