Донација болници: Нова стакла за бољу дијагностику

Крајем седамдесетих година прошлог века бележе се први офталмолошки прегледи у алексиначкој болници и од тада се на очном одељењу користи исти сет стакала за одређивање диоптрије.  Њега је као малу  новину у раду, као један први корак у офталмолошком прегледу, односно процени вида и видне оштрине код пацијената унео доктор Ранко сада већ давне 1978. године. Сада, након толико година пристигла је донација па ће стари заменити нови сет стакала.

‒ Коначно, после толико година добијамо донацију од стране наших добрих сарадника, куће Оптимед. Добијамо нови сет стакала и заиста, ја сам јако поносна, јер ће то доста да побољша квалитет нашег рада и прецизност, а прецизност у нашем послу је јако важна. Обзиром да радимо и децу, малу децу и одрасле, значи широка је патологија коју ми покривамо као и популација и старосна доб пацијената, јако нам је то важно, обзиром да је то први корак у нашем офталмолошком прегледу ‒ рекла је докторка Јелена Пешић и додала да су стара стакла доста потрошена, похабана, а нова ће доста помоћи и побољшати њихов рад.

Иако се донаторска фирма не бави опремом коју је донирала, данашња донација је пре свега одраз дугогодишње сарадње, тако да је, како кажу, било врло лако договорити се и спровести то у дело.

‒ Наша фирма се пре свега бави дијететском суплементацијом за очи, а што се тиче ових стаклића, за њих су се изјасниле докторке које највише раде са њима и које су рекле да су стара дотрајала ‒ каже Стефан Витковић из фирме Оптимед.

Овакве донације су суштински битне за алексиначку болницу зато што постоји опрема која је веома скупа и коју набавља Министарство здравља преко великих спонзора. Како истиче директор Опште болнице доктор Горан Видић, донација као што је ова сада, иако не велике вредности, за особље има изузетну вредност.

‒ Некада је теже набавити опрему која је мале вредности, него ону која је папрено скупа.  Ми смо сада имали среће да захваљујући пре свега ангажовању службе офтомологије болнице Алексинац докторица Јелене и Марије обезбедимо донацију. Покушали смо пре неколико година да обезбедимо ову опрему, али то није било технички могуће.  Ова опрема је од суштинског значаја за пацијенте, за дијагностику због које не морају да иду у Ниш или код приватника ‒ додао је др Видић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =