Завршена јавна расправа о буџету: Са суфицитом биће више и инвестиција

Јавна расправа о нацрту буџета општине Алексинац за предстојећу годину завршена је данашњим излагањем у скупштинској сали и овај документ ће, у редовној процедури, разматрати и надлежна тела. Најпре ће своје мишљење дати Општинско веће, а затим следи изјашњавање општинског парламента, односно Скупштине општине.

Планом би општински буџет за 2022. годину, који ће бити усвојен до 15. децембра, требало да износи око милијарду и 530 хиљада динара. Већ сада, назире се овогодишњи суфицит који ће бити пренет у следећу годину. То је и најава да нас у првом тромесечју следеће године чека ребаланс буџета за 2022. годину.

Поред похвала предстојећег буџета, на данашњој расправи било је и примедби, а већина њих односила се на финансирање капиталних инвестиција. Било да су усмено изречене или написане као предлог на понуђеном обрасцу, опште је мишљење да је недовољно буџетских средстава опредељено за инфраструктуру.

Како је у уводној речи навео предлагач буџета, председник општине Алексинац Далибор Радичевић, овим документом планира се реконструкција дела пута Суботинац – Мозгово, одређених градских улица и санација гробарског моста. Одговарајући на изнете примедбе, он је додао да ће бити и нових капиталних инвестиција у следећој години и то по два основа. Изводиће се радови по уговорима склопљеним у овој години и очекује се значајан суфицит, а биће намењен новим пројектима који ће бити накнадно дефинисани.

– У овогодишњем буџету, који ћемо убрзо презентовати одборницима, само је део инвестиција које ћемо радити у следећој години. Пуњење буџета ове године је било изнад очекивања, порез на зараде је драстично напунио буџет, више него што смо планирали. Део средстава смо већ определили ребалансом, расписане су јавне набавке које ће се реализовати у следећој години. Имаћемо део средстава који ћемо обухватити већ у првом ребалансу, отприлике марта месеца. Висину средстава знаћемо тачно већ до краја године. Нису то тако мала средства – истиче Радичевић у изјави за наш медиј.

Први човек општине присутне је упознао са још неколико одредби буџета које су се нашле у жижи интересовања. Иако је за функционисање јавног осветљења, пре свега због поскупљења струје, планирано више новца, преко сто милиона динара, Радичевић је рекао да ће та свота бити највероватније мања пошто се јавно–приватним партнерством планира реконструкција мреже која ће бити савремена и рационалнија.

Председник Радичевић је рекао и да ће се ове године за поправку сеоских улица гребаним асфалтом издвојити 38 милиона динара. Овај посао ће, ради унапређења квалитета, бити додељиван на тендеру, а не као до сада повераван локалном предузећу за путеве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × two =