Викенд афористичара, увод у „Јужњачку утеху”

Минулог викенда у алексиначком Дому културе одржан је дводневни програм посвећен хумору и сатири. Била је ово и прилика да се на најбољи начин најави предстојећи, једанаести по реду, Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха”.

Прве вечери, у петак, у Галерији 2 одржана је двострука промоција стрипа „Лаки, 44 стрипа у 4 слике о Срећном човеку”, Југослава Влаховића и романа „Секс, лубенице и рокенрол” Славомира Васића.

Књижица „Лаки, 44 стрипа у 4 слике о Срећном човеку” познатог карикатуристе и дугогодишњег сарадника недељника „НИН” Југослава Влаховића настао је из његовог најпопуларнијег дела, карикатуре „Lucky man” која бележи милионске посете и коментаре на интернету.

С друге стране, Славомир Васић је за наслов свог романа искористио назив чувене песме „Секс, дрога и рокенрол” британске групе Ијан Дјури, али је уместо дроге у наслов своје књиге ставио лубенице, јер не може у роману да пише о нечему што није пробао, у шали је рекао сам аутор. Ова књига је својеврсна аутобиографска прича испреплетена чувеним изјавама и мислима познатих музичара.

Друге вечери одржана је промоција алманаха „Јужњачка утеха”, аутора Ивана Матејевића, који чини ретроспективу афоризама са досадашњих десет Фестивала хумора и сатире истог имена. У овом алманаху заступљени су афоризми познатих сатиричара, чланова Београдског афористичарског круга и осталих учесника фестивала „Јужњачка утеха” из наше земље и региона, подељених у неколико целина обогаћени занимљивим карикатурама.

Поред самог аутора о хумору и сатири говорили су Славомир Васић, локални афористичар и Драган Огњановић, аутор aнтологије афоризама „Године заплета”.

− Сатира јесте цењена. У неким временима више, у неким мање. Што је друштво репресивније сатира се више тражи и више се чита, што је друштво либералније ту сатира нема неки јак изражај и људима просто није потребна јер немају потребе да неку лошу страну друштва, неке лоше људе, лоше појаве исмевају или критички увеличавају да би их поправили или указали на нешто што није добро – рекао је Драган Огњановић приликом свог обраћања.

Музички гост вечери био је нишки састав „Др Пера и техничари”, који је извео неколико својих ауторских песама попут „Реквијум за љубав”, „Свети Илија”, али и обраду познате Бајагине песме „Дарија”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 1 =