Усвојен Оперативни план за спречавање пожара на отвореном

Спаљивање биљних остатака и смећа на јавном простору и опасности које настају због таквих радњи су биле тема данашње седнице Општинског штаба за ванредне ситуације. Због повећања броја пожара на отвореном простору на територији Нишавског управног округа сви штабови за ванредне ситуације на том подручју усвојили су одређене закључке о потреби предузимања превентивних мера, као и оперативне планове за спровођење тих радњи.

Неке од тих усвојених мера су израда и штампање флајера, као и постера, затим информисање грађана путем медија да је паљење на отвореном простору кажњиво Законом о заштити од пожара и да ће Управа за ванредне ситуације у Нишу спроводити појачан надзор у откривању таквих појава.

Такође, закључено је да треба одржати састанке са грађанима у месним заједницама преко повереника цивилне заштите у циљу спровођења акције „Немојте спаљивати биљне остатке – сачувајте земљиште за будуће генерације”. Наглашено је да треба спровести посебне мере заштите од пожара приликом жетвених радова. Спровођење ових и осталих предвиђених мера се нашло у Оперативном плану у коме је прецизно дефинисано ко их реализује и у ком року.

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац је размотрио и више пристиглих захтева за надокнаду штете изазване временским неприликама, па је одлучено да стручна комисија обиђе објекте који су наведени у дописима.

Да пожари нису безазлена невоља показују и подаци за прошлу годину када их је на подручју Нишавског округа било око 1300 и највећи број интервенција ватрогасаца се односио баш на обуздавање ватре. Зато апели који се упућују да је спаљивање биљних и других остатака опасно, штетно и кажњиво нису без основа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + six =