Ватрогасној служби потребни бољи услови и нова теренска возила

Подаци који су се чули на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације када су у питању пожари на нашем подручју, као и услови у којима раде ватрогасци су упозоравајући и налажу предузимање одређених мера. Ватрогасно спасилачко одељење Алексинац је у првом кварталу ове године интервенисало на 71 догађају, од тога је 18 пожара било на грађевинским објектима и 52 пожара на отвореном простору. У том периоду алексиначки ватрогасци су дејствовали и на гашењу једног саобраћајног средства.

Статистички гледано било је мање интервенција у односу на исти период лане када су ватрогасци излазили на 118 догађаја, од тога 34 су пожари на грађевинским објектима, 75 на отвореном простору и девет пожара на саобраћајним средствима.

Нажалост ове незгоде се некада и трагично заврше па су у току ове године погинула два лица, повређених и спашених није било, док је у истом периоду прошле године погинула једна особа, пет је повређено и четири лица су спашена.

Такође, на поменутој седници као проблеми у раду ВСО Алексинац су евидентирани: мали број ватрогасаца, лоши услови у Ватрогасном дому, недостатак теренског возила, као и савремена опрема за гашење пожара на отвореном простору. Командант Штаба и актуелни председник општине Далибор Радичевић је позвао представнике ВСО Алексинац да доставе списак потребне опреме локалној самоуправи која ће размотрити колико и на који начин може помоћи у решавању изнетих проблема. Очито да садашњи Ватрогасни дом, узгред речено зграда под заштитом државе, одавно не би требало да буде седиште ватрогасаца и њихове опреме.

Више пута су представници медија од званичника окружног и републичког нивоа у неформалним разговорима могли чути да је у плану да се један део простора у оквиру комплекса који је сада у склопу касарне Жандармерије, једна периферија тог дела, где има одговарајући излаз определи за изградњу нове ватрогасне станице. Очекује се потез Министарства унутрашњих послова и наравно потреба да се инсистира на решавању тог питања од стране локалне самоуправе.

Да општини Алексинац сходно величини подручја и броју насеља треба савремено технички и бројчано опремљена ватрогасна служба показују и подаци да је у току 2022. године било скоро 300 догађаја на којима су они морали да интервенишу, од тога 74 пожара на грађевинским објектима, у 194 случаја ватру су гасили на отвореном, а биле су и 34 интервенције на саобраћајним средствима. У току те целе године погинуло је шест, повређено је 18 и осам особа је спашено на интервенцијама у којима је учествовало Ватрогасно спасилачко одељење Алексинац. То су неки од података које су чланови општинског штаба могли да чују на данашњем заседању.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + five =