Апел: Спаљивање биљних и других остатака опасно, штетно и кажњиво

У прошлој години на подручју Нишавског округа било је близу 1300 пожара и највећи број интервенција ватрогасаца се односио баш на обуздавање ватре. Слична је ситуација и ако посматрамо само територију општине Алексинац.

Лепо мартовско време, а и надолазећи пролећни дани су често период када неодговорни грађани обављају спаљивање биљних и других остатака и тако не само да крше закон, већ угрожавају своју и туђу безбедност.

paljenje

Имајући у виду те чињенице начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу Срђан Митровић, је у изјави за наш медиј, позвао наше суграђане да не пале ватру на отвореном простору јер је то не само опасно и кажњиво, већ штети и самом пољопривредном земљишту које буде захваћено ватром.

‒ Спаљивањем биљних остатака, смећа на отвореном простору веома често страдају и пољопривредне културе, воћњаци, објекти. Деси се да имамо случајева да дође до повређивања и смртних случајева у таквим пожарима. Обично тај наш суграђанин који реши да пали не процени ситуацију, тај пожар измакне контроли , веома често. Мислим да смо прошле или претпрошле године имали један фатални исход, баш овде на нашој територији, када је такав пожар у питању ‒ каже овај начелник.

Ту је и штета на пољопривредном земљишту која је, такође, огромна и она утиче на опстанак неопходних материја и бића за његову плодност. На то указују сви пољопривредни стручњаци, упозоравајући да је то спаљивање контрапродуктивно за земљиште.

‒ Ми спроводимо акцију санкционисања и проналажења лица која врше спаљивање, тако да неко може бити и кажњен због ове радње коју спроводи, а која је у супротности са законом. Тако да бих препоручио и апеловао на наше грађане да не врше спаљивање на отвореном простору ‒ поручује упозоравајуће Митровић.

Из свега изнетог се може закључити, немојте спаљивати биљне и друге остатке јер то није у вашем, али ни у интересу природних ресурса који нас одржавају у животу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =