Уклања се „еколошка бомба”

До почетка јесени још једна велика дивља депонија нестаће са територије наше општине, а њено уклањање финансираће Министарство заштите животне средине и Општина Алексинац.

Они су јуче потписали Уговор о суфинансирању реализације пројеката превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2023. години, односно, по уговору биће реализован пројекат „Потпуно уклањање отпада са сеоског сметлишта у насељу Прћиловица у циљу даљег спречавања одлагања отпада на овој локацији”.

Радове на уклањању депоније вршиће Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге”, што нам је и потврдио први човек овог предузећа Далибор Марковић.

− Комунално предузеће извршиће радове на уклањању једне велике дивље депоније која представља, да кажем „еколошку бомбу” у Прћиловици, непосредно од Солунске улице па десно у пољу. Та депонија је годинам ту, привремено је затворена, мада је мештани и даље користе и одлажу ту смеће. Радовима је предвиђено  да комплетна депонија буде измештена у оквиру градске депоније, односно сав шут, материјал, смеће које се ту налази ће бити превежено на нашу градску депонију и тамо бити одложено по прописима, како то сме да буде − рекао је Марковић.

Иначе, сеоско сметлиште насеља Прћиловица због свог специфичног положаја, услова и честе појаве спаљивања отпада је локација која изузетно штетно делује на шире окружење. Отпад се одлаже на траси пољског пута, одлагањем су угрожене околне пољопривредне парцеле, а налази се непосредно поред канала за одводњавање. Због постојања старог дела сметлишта на коме се налазе велике количине тешких материјала, за потпуно уклањање неопходни су обимни радови.

Како је навео Марковић, предвићено је да ти радови трају 25 радних дана, а рок је да до 17. септембра они буду завршени.

Укупна вредност радова је око 5 милиона, од чега министарство финансира 3,2 милиона динара, а остатак Локална самоуправа из Фонда за заштиту животне средине.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Архива Алпрес).

Један коментар

  1. Dobro, uklonićete tu ekološku bombu – i koliko dana će trebati do nove bombe na istom tom potezu?

    Je l’ znate vi ko živi u toj ulici?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + sixteen =