Energetska efikasnost

Сутра обележавање Светског дана енергетске ефикасности

У сарадњи са Министарством рударства и енергетике, локална самоуправа у Алексинцу сутра ће обележити 5. март – Међународни дан енергетске ефикасности. Према најави организатора програм ће почети у 9:30 у сали Дома омладине, а једна од активности биће такмичење ученика у друштвеној игри „Играј за енергију”. Реч је о игрици коју је покренула Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и у којој су се већ опробали школарци широм Србије, а циљ је да се деца на забаван начин едукују о значају уштеде необновљивих извора енергије.

Након награђивања најбољих такмичара у игри „Играј за енергију”, биће отворена и изложба радова ученика основних и средњих алексиначких школа на тему „Сачувај енергију за лепшу планету”.

‒ Рационалном потрошњом и штедњом енергије можемо помоћи не само себи, кроз смањење рачуна за све енергенте, већ можемо допринети и очувању животне средине, природних ресурса и одрживом развоју. Да бисмо ово остварили, морамо да променимо навике и начине потрошње енергије као и да користимо модерну технологију, односно енергетски ефикасне уређаје. Повећање енергетске ефикасности не подразумева само примену техничких решења већ и едуковане људе који умеју да користе нову опрему на оптималан начин – подсећају организатори уочи обележавања Светског дана енергетске ефикасности. 

Овај међународни датум установљен је у част првог састанка светских експерата одржаног 1998. године у циљу проналажења решења за превазилажење енергетске кризе. Уз подршку немачке организације ГИЗ и развојне банке KFW обележавање овог датума у Србији је постала традиционална активност, а у Алексинцу ће Међународни дан енергетске ефикасности бити обележен први пут.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =