Piromani

„Пиромани” се враћају у поља: надлежни апелују, али не кажњавају?

Са појавом лепог времена као да се пробудио нагон појединаца да пале суву траву и растиње свуда где се за то укаже „згодна” прилика. Осим што биљни отпад гори по нашим плодним ораницама, на удару „пиромана” су и површине поред путева и пруге.

Такав један случај забележили смо јутрос у Прћиловици, где је густ дим од ватре која је горела уз саму пругу угрожавао саобраћај на локалном путу Житковац-Витковац. Видљивост на овој деоници је била врло мала, скоро никаква, па су аутомобили застајкивали како би што безбедније прошли кроз невидљиву завесу дима.

Piromani

‒ Паљење траве и другог растиња, опасних предмета и материјала на путу и на земљишту поред пута, уколико се тиме угрожава безбедност одвијања саобраћаја и умањује захтевана прегледност на путу, забрањена је законом и кажњива затворском казном до 12 година ‒ више пута су упозоравали поједини медији. 

Судећи по нашој пракси, ретко ко ово упозорење схвата озбиљно, па кад нам се због оваквих радњи десе саобраћајне несреће нађемо се изненађени. Зашто је то годинама тако и зашто се починиоци осећају безбедним, одговор треба да дају они који се брину о безбедности и спровођењу закона.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =