Стевановић: Лепо је бити песник у Алексинцу, граду рудара и песника

Свечаном академијом и доделом признања и награда, уз учешће већег броја песника, завршени су данас у Алексинцу овогодишњи Књижевни сусрети „Гордана Брајовић”, књижевна манифестација у част ове песникиње родом из Суботинца.

Награду за најбољу књигу намењену деци и младима „Гордана Брајовић” једногласном одлуком жирија ове године добио је Бранко Стевановић за збирку песама „Благо нама са животињама”. На расписаном литерарном конкурсу пристигло је 36 дела.

Примајући награду књижевник Стевановић је казао да му је велика част што се придружује списку досадашњих добитника на коме су велика имена наше књижевности. Он је изнео много похвала на град Алексинац и његове становнике. 

− Лепо је бити писац данас у Алексинцу, јер је Алексинац град који поштује писце и негује посебан однос према књижевности и култури уопште. С тим у вези, поделио бих сада са вама један свој узгредни доживљај. Не тако давно, питао ме је један београдски таксиста шта сам по занимању. Одговорим да сам писац. Он ме у том мало дуже осмотри, онако, испитивачки, као да би да провери јесам ли искрен. Рече, пун неразумевања, утешно: „Па добро, шта ћеш”. Сада, када размислим, он сигурно није имао везе са Алексинцем ‒ казао је Стевановић обраћајући се присутнима на додели награде.

Он је још и рекао да је Алексинац град рудара и песника, а они се међусобно разумеју.

− Није случајно Мајаковски установио да писати песму значи претражити тоне и тоне говорне руде за један грам песничког злата. Алексинац чува и негује успомену на своје песничко злато, на књижевницу и новинарку Гордану Брајовић, чије име носи награда којом је жири ове године напунио срце – поручио је награђени.

Са великим емоцијама је говорио Горданин син Вук Брајовић, који је изразио велико задовољство што је данас по 27. пут присутан и у име породице поручио.

− Уживамо гледајући, слушајући генерације дивне деце и племенитих, ванвременских писаца и литерарних пријатеља како у њеном драгом Алексинцу и Суботинцу стварају и деле незаборавне моменте уз њихове разигране речи, разнородне, уметничке инспирације и исконску љубав која носи поруку доброте, присности, пажње и саосећајности. Ту где буду ницале песме и приче наших најмлађих стваралаца, увек ће расти један по један Горданин трешњин цвет – рекао је, поред остало, Горданин наследник.

Када су у питању ученици песници на конкурсу је пристигло око 200 радова, а 21 је награђен.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 1 =