Bombardovanje

Srpska „Hirošima”: Aleksinac nakon 21 godine

Polaganjem cveća, danas u 10 sati, na spomenik NATO žrtvama u ulici Dušana Trivunca zvanično je obeležena 21. godišnjica stradanja Aleksinca i njegovih građana u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Zbog vanredne situacije i zabrane kretanja izazvane borbom protiv koronavirusa izostalo je masovno okupljanje i prisustvo potomaka naših nastradalih sugrađana.

BombardovanjeDelegaciju koja je uz sve neophodne mere zaštite položila cveće činili su predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić i načelnik Policijske stanice u Aleksincu Srđan Tokić.

‒ Peti april iz 1999. godine je za Aleksinac upisan crnim slovima. Jeste da se nalazimo u vanrednom stanju zbog svetske pandemije korona virusa, ali to ne znači da ćemo mi Aleksinčani da zaboravimo prošlost. Zato smo danas kod ovog spomenika koji obeležava taj datum iz istorije Aleksinca. Mi smo položili venac u znak sećanja na žrtve koje smo toga dana imali ‒ kazao je u kratkoj izjavi za naš sajt Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac.

Stanković je ovom prilikom uputio poruku građanima opštine Aleksinac da poštuju preporuku struke i Vlade Republike Srbije u vezi sa koronavirusom i zamolio sugrađane da se pridržavaju ograničenja kretanja kako bi iz ove situacije izašli sa što manje žrtava.

U toku NATO bombardovanja SRJ, grad Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Od posledica ovih vazdušnih napada poginulo je 14 civila, a preko 50 je povređeno. Uništeno je više desetina stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Najteže bombardovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. U 21ː35 bombardovan je civilni deo grada. Sa sedam projektila pogođene su dve centralne gradske ulice. Poginulo je 11 civila, a 50 zadobilo telesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata, a znatno oštećena, pored ostalih i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći. Uništeno je 35 porodičnih kuća i 125 stanova, autobuska stanica i privredni objektiː Konfekcija „Morava”, „Betonjerka” i Ugostiteljsko-turističko preduzeće. Jedna od bombi je sa lica zemlje zbrisala Ulicu Dušana Trivunca sa šest porodičnih kuća, a deset je uništeno u Ulici Vuka Karadžića.

Bombardovanje

Bombardovanje

Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posledica ovog bombardovanja, poginulo je troje civila. Srušeno je na desetine kuća i zgrada, uništeni su skoro svi privredni objekti.

Predstavnici NATO-a u Briselu su svetskoj javnosti su bombardovanja Aleksinca 5. aprila 1999. pravdali „tehničkom greškom”, tvrdeći da je meta bila kasarna nadomak grada. Kanadski general Luis Mekenzi je tada po obilasku ruševina izjavio: „Zločin je počinjen nad civilnim stanovništvom, nad mirnim građanima, u njihovim porodičnim domovima, na prostorima gde nema apsolutno nijednog vojnog objekta”.

Nakon razornog bombardovanja koje je zadesilo Aleksinac 5. aprila 1999, u delu svetske javnosti ovaj grad je nazivan „srpskom Hirošimom”.

Koronavirus

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

11 − seven =