Bombardovanje

Српска „Хирошима”: Алексинац након 21 године

Полагањем цвећа, данас у 10 сати, на споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца званично је обележена 21. годишњица страдања Алексинца и његових грађана у агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године. Због ванредне ситуације и забране кретања изазване борбом против коронавируса изостало је масовно окупљање и присуство потомака наших настрадалих суграђана.

Bombardovanje Делегацију која је уз све неопходне мере заштите положила цвеће чинили су председник општине Алексинац Ненад Станковић, заменик председника општине Чедомир Ракић и начелник Полицијске станице у Алексинцу Срђан Токић.

‒ Пети април из 1999. године је за Алексинац уписан црним словима. Јесте да се налазимо у ванредном стању због светске пандемије корона вируса, али то не значи да ћемо ми Алексинчани да заборавимо прошлост. Зато смо данас код овог споменика који обележава тај датум из историје Алексинца. Ми смо положили венац у знак сећања на жртве које смо тога дана имали ‒ казао је у краткој изјави за наш сајт Ненад Станковић, председник општине Алексинац.

Станковић је овом приликом упутио поруку грађанима општине Алексинац да поштују препоруку струке и Владе Републике Србије у вези са коронавирусом и замолио суграђане да се придржавају ограничења кретања како би из ове ситуације изашли са што мање жртава.

У току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Од последица ових ваздушних напада погинуло је 14 цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је више десетина стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Најтеже бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21ː35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објектиː Конфекција „Морава”, „Бетоњерка” и Угоститељско-туристичко предузеће. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

Bombardovanje

Bombardovanje

Алексинац је поново бомбардован у ноћи 27. на 28. мај 1999. Од последица овог бомбардовања, погинуло је троје цивила. Срушено је на десетине кућа и зграда, уништени су скоро сви привредни објекти.

Представници НАТО-а у Бриселу су светској јавности су бомбардовања Алексинца 5. априла 1999. правдали „техничком грешком”, тврдећи да је мета била касарна надомак града. Канадски генерал Луис Мекензи је тада по обиласку рушевина изјавио: „Злочин је почињен над цивилним становништвом, над мирним грађанима, у њиховим породичним домовима, на просторима где нема апсолутно ниједног војног објекта”.

Након разорног бомбардовања које је задесило Алексинац 5. априла 1999, у делу светске јавности овај град је називан „српском Хирошимом”.

Koronavirus

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 2 =