Ражањско Грабово удомило шкотско говече

Ражањски пашњаци су, захваљујући породици Јовановић из села Грабово, богатији за једну врло интересантну расу говеда под називом „ангус”. Настао у Шкотској овај тип говеда, кажу стручњаци, погодан је за гајење на пашњацима где је основна храна трава и не захтева обимнију концетровану храну.

Када се има то у виду, разумљиво је што се „ангус” претежно гаји за месо, које је изузетног квалитета и веома тражено. Да ли ће то бити и случај са грлима која стасавају у Грабову, остаје да се види. Породица Јовановић је у сваком случају пример добре пољопривредне праксе, али и више од тога. Осим уређеног домаћинства, пристојне куће, стаје и других објеката, у овом домаћинству сложно привређују четири генерације.

Један од млађих чланова Александар каже да у селу има доста напуштених ораница и да пашњака има у изобиљу. То је био и главни разлог што су пре годину и по дана увезли десет јуница расе „ангус”, тада старости од десет до 13 месеци.

− Ми смо задовољни, што се тиче и држања крава, мирне су. Наше краве буду на испаши, њих чува електрична чобаница. Ову сорту смо изабрали због мање обавеза око припремања хране. Имамо свог ветеринара који их надгледа, одржава и немамо проблем са тељењем – каже наш домаћин док истерује стадо на пашу.

Александар истиче да је ова врста говеде лака за чување и да дају чувени бифтек. Они тренутно немају за продају, а чули су да је месо од ових животиња нешто скупље, али право стање на тржишту сазнаће када њихови бикови стигну за продају.

Он каже да је пробао месо од говечета „ангус” и да је мање масно. Здравије је и због саме исхране говеда.

− Природно је све. Оне су на испаши. Користимо као дохрану ливадско сено и детелину. Дајемо и житарице које ми производимо. Грла дају млеко од 7 до 10 литара, али се не музу, то је таман за теле – објашњава наш саговорник. 

Породица Јовановић планира да прошири стадо са још 20 јуница. Услов за такву инвестицију је да остваре право на подстицај од ресорног министарства за десетак грла која су раније увезли и платили по 2.000 евра без ПДВ. Документацију су предали и очекују позитивно решење.

Ову породицу су недавно посетили и Милица Ђурђевић, државна секретарка и заменица министарке у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сања Даниловић, директорка Управе за аграрна плаћања и њен помоћник Драгољуб Михајловић. Очекивано, у овој државној делегацији био је и председник општине Ражањ Добрица Стојковић.

Он је казао да је веома битно што је у овом домаћинству пуна кућа људи, а на помолу је долазак још једног члана. Стојковић се захвалио породици Јовановић што су се одлучили да се баве тешким послом као што је пољопривреда и што су подстицај за све оне који желе да остану у овој средини и деле судбину заједнице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 6 =