Predsednik Dalibor Radičević

Председник Радичевић о Мозгову: Тражимо решење у интересу свих

У атару села Мозговa у петак се појавила афричка куга. У питању су два домаћинства где је извршена еутаназија укупно 11 животиња. На основу решења које је донела ветеринарска инспекција из Ниша, а у сарадњи са алексиначким комуналним предузећима, пронађена је и адекватна локација која је морала да буде у атару села Мозговa. Са механизацијом и радницима које је дало Комунално предузеће извршен је укоп тих свиња.

У међувремену, за викенд су у Мозгову били представници ветеринарске инспекције Управе за ветерину и Института за ветерину из Ниша који су у разговору са грађанима покушали да дођу до неког решења које би било адекватно за све, како за грађане тако и за Управу за ветерину и Институт у Нишу који морају да дају крајње мишљење шта радити са преосталом стоком, односно са свињама у Мозгову.

− Јутрос смо се чули са ветеринарском инспекцијом из Ниша и оно што смо добили као информацију од њих јесте да ће се већ од данас кренути са испитивањем свих животиња у свим домаћинствима у Мозгову, где ће се узимати брис и крв које ће се дати на анализу, а након тога ће се процењивати какви ће бити даљи кораци. Оно што они предлажу јесте да се врши еутаназија само оних животиња у оним домаћинствима где се констатује да постоји афричка куга, a тамо где не постоји, биће само појачани надзор и пратиће се ситуација у неком наредном периоду. У том самом решењу је проглашена епидемија само у атару села Мозгово и атару села Брадарац, пошто је у непосредној близини. Није се наводило ни да ли ће се радити еутаназија свих животиња или не − каже председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

 Он још и каже да су по неким грубим проценама у питању око 4000 свиња. Тачан податак колико животиња се налази у том атару знаће се тек када се заврши пописивање и обилазак свих домаћинстава.

 Мозгово

Први човек општине напомиње да ће се у сваком случају поштовати реч струке, односно ветеринарска инспекција и Ветеринарски институт који ће морати да дају неко своје коначно мишљење, шта ће се дешавати.

− Имамо заједнички циљ и ми и Институт за ветерину, као и ветеринарска инспекција, а и грађани у атару села Мозгова да покушамо да спречимо даље ширење инфекције, односно вируса. Да га сведемо на најмању могућу меру. Оно што је битно за грађане јесте да знају да ће се упоредо са узимањем брисева и крви за анализу радити и обележавање животиња − објашњава Радичевић.

По њему,то евидентирање је неопходно из два разлога, прво да би се пратило где и како се крећу те животиње у неком наредном периоду, а и у случају да се у домаћинству дијагностикује вирус, односно да су животиње заражене и буду уклоњењње, да оно оствари надокнаду.

− То је основ како би Држава могла да исплати надокнаду. Цене су веће него тржишне, а у међувремену се укључило и само Министарство пољопривреде и како су мене из ветеринарске инспекције обавестили, министар је чак и повећао цене за надокнаду. Тако да нико неће бити оштећен. Наравно, никоме није пријатно да му изводе стоку из обора и да врше еутаназију. То је нешто што не би нико од нас волео да доживи − константује председник Радичевић, који се вечерас поново састаје са мештанима Мозгова у њиховом Дому културе од 19 часова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 16 =