У Мозгову афричка куга

Пољопривредници у алексиначком селу Мозгову, нарочито они који одгајају свиње, са стрепњом су дочекали данашању информацију да је у њиховом месту и званично потврђено присуство афричке свињске куге. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић нам је потврдио да је данас у том селу боравила ветеринарска инспекција и радници комуналне службе.

Према нашим сазнањима, у два тамошња домаћинства откривено је 11 оболелих јединки која су уништена. Имајући у виду опасност од ове болести и мере за њено сузбијање, пољопривредници страхују да се очекује ново острањивање животиња. Председник Месне зејднице Мозгово Драган Радивојевић нам је казао да ће сигурно бити нових уништавања свиња, али у ком обиму знаће се ових дана.

Реч је о болести која се преноси вирусом, а који изазива високу телесну температуру и унутрашња крварења. Више од 90 одсто оболелих свиња угињује у року од недељу дана.

Вирус се преноси контактом са инфицираном крвљу или лешевима. Зараза се шири увозом инфицираних животиња, инфицираним месним прерађевинама или због лоше хигијене. Нема вакцине против ове болести и зато је тешко искоренити је када се једном појави.

Људи не могу да се заразе.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 3 =