У Мозгову: Вечерас о судбини тамошњих свиња након појаве куге

У селу Мозгову, после првог шока због чињенице да се у тамошња два газдинства појавила свињска куга и да је дошло до уништења јединки свиња у њима, почело је са решавањем проблема уз поштовање интереса и осталих узгајивача. Најава да би могло да дође до масовног уништења оболелих јединки, а здраве да се отерају у кланицу на принудно клање, узнемирило је одгајиваче у Мозгову.

Пољопривредници су реаговали и затражили да се обаве анализе и униште само јединке у оним домаћинствима где постоји болест или њена наговест, а да се здраве свиње оставе у животу. То је била и тема састанка представника Управе за ветерину, ветеринарске инспекције и Ветеринарског специјалистичког института Ниш, са узнемиреним одгајивачима из Мозгова, одржаног током викенда.

− Ми смо разумни људи. Не желимо да се болест шири и да било кога угрожавамо. Али сматрамо и заинтересовани смо да здраве крмаче не буду уништене, јер није лако доћи до доброг приплодног материјала, а за нас је и велика траума да животињу коју узгајамо дуже време одједном уништимо. Наравно, понављам, ако нема разлога за то. То што је тренутно добра откупна цена свиња и што би држава нама исплатила по тим ценама, за нас није решење – каже Батица Петковић један од одгајивача, који нам је и предочио колико је ово за њих стресна ситуација казавши да је власница једног од два домаћинства, где су уништење јединке свиња, толико позлило да је завршила у Хитној помоћи.

Овај наш саговорник истиче да је највише разумевања за проблем мозговачких пољопривредника показала Емина Милакара, в.д. директор Управе за ветерину.

И председник Месне заједнице Мозгово Драган Радојевић очекује да не буде масовне еутаназије, односно уништења свих свиња, већ само у оним оборима у којима има заражених једини. Остали запати би били у изолацији, у карантину и пратило би се њихово здравствено стање. По његовим речима стопирано је решење надлежних органа о масовном уништавању свиња и очекују да добију ново које би било у складу са разговорима који су имали са надлежним органима протеклих дана.

За вечерас у 19 часова у тамошњем Дому културе заказан је нови састанак, на коме је најављено и присуство председника општине Алексинац Далибора Радичевића.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − five =