Ovo su dobitnici plaketa “Miholjskih susreta sela”

Predstavnica Kulturno-umetničkih društava danas su se okupili u Domu kulture kako bi im bile uručene plakete za učešće na manifestaciji „Miholjski susreti sela”, odnosno onima koji su bili najbolji na tim susretima.

− Kraj godine je prava prilika da se ponovo sretnemo i nađemo ovde u Centru za kulturu, da vidimo ko se to izdvojio u toku ove godine, ali i istovremeno da pričamo o planovima za narednu godinu. Ako ne govorimo o problemima u KUD-ovima, ako ne govorimo sa čime se sve susrećemo kada smo na terenu, nećemo doći ni do nekog napretka, ni do nekog uspeha. Danas je taj dan da bude ovako svečarski, ali da bude i radno − rekla je Lidija Rakonjac, organizator kulturno-umetničkog programa Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Plaketa za negovanje izvornih srpskih zdravica i nazdravljanje dodeljena je Đorđu Ristiću iz KUD-a „Vidivdan” Veliki Drenovac. Dušan Prokić iz KUD-a „Biser“ Draževac je otpevao najbolju pesma u duhu srpske tradicije sa muzičkom pratnjom, dok su plaketu  za najbolju pesmu u duhu narodne tradicije bez muzičke pratnje podelili Rade Đurđević iz KUD-a „ Dejan Jovanović- Deša” Tešica i duet Lea Dinić i Jovan Kostić KUD „Vidovdan” Veliki Drenovac.

Za negovanje sviranja na tradicionalnom istrumentu nagrađeni su frulaši Jovan i Bogdan Mladenović, a za čuvanje i predstavljanje običaja „Blaštam” (prokazivanje krivca) Etnološka grupa KUD-a „Bukovik” Mozgovo. Za najbolju koreografiju, odnosno za negovanje kola kao vitalnog oblika tradicionalne kulture plaketa je dodeljena KUD-u „Biser” iz Draževca, a za očuvanje, negovanje i predstavljanje tradicionalnog nasleđa prvo mesto podelili su UG „Radinost” iz Aleksinca, Udruženje žena „Super žene” Tešica i „Etno udruženje Korman” iz istoimenog sela. Ocenjeno je da je najbolji saradnik manifestacije bio Stefan Živković iz Radio Aleksinca, dok je najbolji domaćin manifestacije Bratislav Miladinović, predsednik MZ Bradarac. 

Plaketa je dodeljena i sveukupnom pobedniku za sveobuhvatno i angažovano negovanje i čuvanje srpske tradicionalne kulture, a to je Kulturno-umetničko društvo „Bukovik” iz Mozgova.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × two =