Ово су добитници плакета “Михољских сусрета села”

Представница Културно-уметничких друштава данас су се окупили у Дому културе како би им биле уручене плакете за учешће на манифестацији „Михољски сусрети села”, односно онима који су били најбољи на тим сусретима.

− Крај године је права прилика да се поново сретнемо и нађемо овде у Центру за културу, да видимо ко се то издвојио у току ове године, али и истовремено да причамо о плановима за наредну годину. Ако не говоримо о проблемима у КУД-овима, ако не говоримо са чиме се све сусрећемо када смо на терену, нећемо доћи ни до неког напретка, ни до неког успеха. Данас је тај дан да буде овако свечарски, али да буде и радно − рекла је Лидија Ракоњац, организатор културно-уметничког програма Центра за културу и уметност Алексинац.

Плакета за неговање изворних српских здравица и наздрављање додељена је Ђорђу Ристићу из КУД-а „Видивдан” Велики Дреновац. Душан Прокић из КУД-а „Бисер“ Дражевац је отпевао најбољу песма у духу српске традиције са музичком пратњом, док су плакету  за најбољу песму у духу народне традиције без музичке пратње поделили Раде Ђурђевић из КУД-а „ Дејан Јовановић- Деша” Тешица и дует Леа Динић и Јован Костић КУД „Видовдан” Велики Дреновац.

За неговање свирања на традиционалном иструменту награђени су фрулаши Јован и Богдан Младеновић, а за чување и представљање обичаја „Блаштам” (проказивање кривца) Етнолошка група КУД-а „Буковик” Мозгово. За најбољу кореографију, односно за неговање кола као виталног облика традиционалне културе плакета је додељена КУД-у „Бисер” из Дражевца, а за очување, неговање и представљање традиционалног наслеђа прво место поделили су УГ „Радиност” из Алексинца, Удружење жена „Супер жене” Тешица и „Етно удружење Корман” из истоименог села. Оцењено је да је најбољи сарадник манифестације био Стефан Живковић из Радио Алексинца, док је најбољи домаћин манифестације Братислав Миладиновић, председник МЗ Брадарац. 

Плакета је додељена и свеукупном победнику за свеобухватно и ангажовано неговање и чување српске традиционалне културе, а то је Културно-уметничко друштво „Буковик” из Мозгова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =