Za sada je sve OK

Ове представе биће на деветом Фестивалу „ПИП”

Након једногодишње паузе, изазване епидемијом вируса корона, љубитељи позоришта ове јесени поново ће уживати у репертоару Фестивала првоизведених представа у Алексинцу. Овогодишњи фестивал одржаће се од 22. до 27. новембра у великој сали Дома културе. Првобитно је било планирано да се прикаже репертоар који је био предвиђен за прошлу годину, али пошто поједини ансамбли неће моћи да наступе, селектор фестивала др Миливоје Млађеновић предложио је измене, које су усвојене на данашњој седници Фестивалског одбора.

Следећег месеца публика ће гледати шест представа, пет у такмичарском делу и једну у част награђених. Овога пута ПИП у Алексинац доводи глумачке ансамбле из Београда, Пирота, Новог Сада, Лесковца и Крушевца.

„Фине мртве д(ј)евојке” 

Заставу деветог ПИП-а подићи ће комад Београдског драмског позоришта „Фине мртве д(ј)евојке”, према тексту Мате Матишића, а у режији Патрика Лазића. Комад говори о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, а наилази на неразумевање и предрасуде.

Fine mrtve djevojke
Извор фотографије: БДП

– Суседство, у ком је пар требало да оствари сањану идилу, одиграће им посмртни марш чије кораке врло добро и уиграно знају све комшије. Доводећи у питање свето тројство хрватског, па и српског друштва, патриотизам, религију и брак, Матишић убада суштину нашег малограђанског лицемерја – забележио је редитељ Патрик Лазић. 

У представи играју Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Иван Зарић, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Данијел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић и Младен Совиљ.

„Употреба човека”

Друге вечери фестивала биће одигран комад „Употреба човека” у копродукцији Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Centra из Срајева, по тексту Александра Тишме, у режији Бориса Љешевића.

Ова представа приказује способност човека да се прилагоди околностима, да постане оно што време од њега тражи, као и то да један човек у миру бива сасвим други у рату. Тишмин роман је комплексна прича о трагичној ратној судбини неколико породица које су живеле пре, за време и након Другог светског рата. Главна јунакиња је јеврејка Вера Кронер из господске новосадске породице која бива депортована у злогласни Аушвиц 1943. са својом и осталим породицама. Једина преживљава пружајући сексуалне услуге СС војницима у борделу званом „кућа радости”.

Upotreba čoveka
Извор фотографије: Тврђава театар 

Играју: Емина Елор, Драгиња Вогањац, Југослав Крајнов, Душан Вукашиновић, Огњен Никола Радуловић, Аљоша Ђидић и Огњен Петковић.

„Страх – једна топла људска прича” 

Треће такмичарске вечери наступиће глумци Народног позоришта Пирот са комадом „Страх – једна топла људска прича” инспирисаног драмским текстовима немачког писца Франца Ксавера Креца. Реч је о ауторском пројекту редитеља Игора Вука Торбице који је изненада преминуо прошле године у 33. години.

– Настојали смо представу одвести у нешто што би представљало пре свега гротеску, која уме да насмеје, али напослетку ипак води у неугоду. Једнако смо тако покушали пре свега да свему томе дамо обрисе неке врсте друштвене алегорије о страху и нашој грађанској непомичности у ситуацији у којој смо се сви некако нашли, у којој смо некако склизнули – говорио је редитељ. 

Strah
Извор фотографије: Народно позориште Пирот

Глумци ове представе су: Александар Радуловић, Александра Стојановић, Зоран Живковић, Наталија Гелебан, Милан Наков, Данијела Ивановић, Александар Алексић и Даница Станковић.

„Ко је убио Џенис Џоплин?” 

„Ко је убио Џенис Џоплин?” четврти је комад на предстојећем ПИП-у. Извешће га глумци Српског народног позоришта из Новог Сада, по тексту Тијане Грумић, у режији Соње Петровић.

– Данас нам је тешко да замислимо време у којем је женама било забрањено да носе панталоне или у којем је било недопустиво да се баве рокенролом, али Џенис Џоплин је одрастала управо у једном таквом времену. Нажалост, Џенис Џоплин данас ређе памтимо по томе шта је све урадила за женску борбу и еманципацију жена, а чешће по начину на који је живела, па на крају и умрла, а који махом осуђујемо – наводи Тијана Грумић, драмска списатељица. 

Ko je ubio Dženis Džoplin
Извор фотографије: СНП 

Ова интригантна представа публику одводи у 1970. годину и чувену собу 105 холивудског хотела Лендмарк где је пронађена мртва 27-годишња певачица услед предозирања хероином. Сам комад прожет је музиком која је обележје не само стваралаштва Џенис Џоплин већ и једног времена.
У представи играју: Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Стефан Вукић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач.

„Ако се пробудиш или као да је важно” 

Последњег такмичарског дана алексиначка публика моћи ће да погледа представу Народног позоришта Лесковац „Ако се пробудиш или као да је важно”, по тексту Исидоре Милосављевић, у режији Ненада Тодоровића.

Лесковачки глумци дочаравају дубоку причу о трагедији једне породице, нарушеним брачним односима и одрастању у нездравој атмосфери и патњи.

Ako se probudiš ili kao da je važno
Извор фотографије: Народно позориште Лесковац 

Глуме Маја Јанковић, Иван Јанковић, Филип Радивојевић, Наташа Станковић, Маја Јовановић и Нађа Томић.

„За сада је све ОК” 

Овога пута у такмичарском делу нема Крушевачког позоришта, али ће овај ансамбл играти у част награђених представу „За сада је све ОК”, по тексту Наташе Рајковић, у режији Снежане Тришић.

– Ова представа је настала као последица интроспекције ауторског тима и глумаца… Нова ситуација изазвана пандемијом може се посматрати као криза али и као шанса… У овој представи ликови на сцени саткани су од фрагмената наших прича, искустава, осећања… – навела је, између осталог, редитељка Снежана Тришић. 

У комаду играју: Биљана Николић, Дејан Тончић, Бојан Вељовић и Никола Ракић.

Подсетимо, прошлогодишњи Фестивал првоизведених представа није одржан због епидемије корона вируса и тада је одлучено да он буде померен за ову годину.


На насловној фотографији глумци представе „За сада је све ОК” Биљана Николић и Дејан Тончић.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 6 =