„Лепа Брена” на овогодишњем ПИП-у

Алексиначка позоришна публика имаће прилике да у другој половини новембра погледа неколико значајних театарских остварења која ће бити приказана у оквиру деветог Фестивала првоиизведених представа (ПИП). Од 23. до 28. новембра на сцени Дома културе биће изведено пет такмичарских и једна ревијална представа.

Београдско позориште „Атеље 212” представиће се комадом „Тестирано на људима”, ауторке Маје Пелевић, а у режији Бојана Ђорђева. Представа отвара питање да ли би реалност у којој „машине преузимају свет”, била боља реалност, али и слична питања. Играју Александра Јанковић, Ана Мандић, Софија Јуричан, Иван Михаиловић, Иван Јевтовић, Дејан Дедић, Александар Ђинђић и Исидора Симијоновић.

Тестирано на људима (Атеље 212 – atelje212.rs)

Народно позориште Лесковац и Покрајнско народно позориште Приштина копродуценти су представе „Ако се пробудиш или као да је важно”, у режији Ненада Тодоровића. Ово драмско дело рађено је по тексту Исидоре Милосављевић. Реч је о породичној драми, нарушеним брачним односима, одрастању у нездравој атмосфери и патњи. Играју Маја Јанковић, Иван Јанковић, Филип Радивојевић, Наташа Станковић и Маја Јовановић.

Битеф театар – Београд наступиће са представом „Лепа Брена проџект”, која представља причу о Лепој Брени, најблиставијој звезди естрадног неба некадашње Југославије. Комад је склопљен од текстова пет драмских писаца млађе генерације (Олга Димитријевић, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић, Тања Шљивар, Ведрана Клепица) које изводи пет глумаца. То је пет верзија лика Лепе Брене (Брена Градитељства, Брена Бизнисменка, Брена Песма, Брена Југословенка, Брена Сексуалност). Концепт и режију потписују Владимир Алексић и Олга Димитријевић, а улоге тумаче Јована Гавриловић, Јасна Ђуричић, Јелена Илић, Тамара Крцуновић и Иван Марковић.

Лепа Брена проџект (БИТЕФ театар – teatar.bitef.rs)

Народно позориште Пирот гостоваће са представом „Страх – једна топла људска прича” инспирисаном драмским текстовима Франца Ксавера Креца. То је прича о страховима с којима се будимо и сневамо, о заједници у којој живимо и исповест сасвим лична која се преобликује у социјалну гротеску о нашој свакодневици. Успео покушај да се против страха човек избори смехом. Пажљиви гледалац, познавалац опуса Игора Вука Торбице, трагично преминулог ове године, препознаће у овој представи обрисе његове специфичне редитељске поетике. Играју Александар Радуловић, Сашка Стојановић, Зоран Живковић Жућа, Наталија Гелебан, Милан Наков, Данијела Ивановић, Александар Алексић и Даница Станковић.

„Фине мртве д(ј)евојке” одиграће Београдско драмско позориште. Овај комад је настао као дипломска представа редитеља Патрика, према тексту једног од најпровокативнијих хрватских савремених аутора, Мате Матишића, који уз пуно црног хумора сецира нашу послератну стварност. То је прича о лезбејском пару, студенткињама које се досељавају у нови комшилук, ни не слутећи да су комшије редом велики „верници” који убијају, силују и абортирају, лажне патриоте… У представи игра многобројна глумачка екипа, а међу њима су Милена Предић Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Милан Зарић, Паулина Манов и Иван Томић.

Фине мртве д(ј)евојке (бдп.рс – фотограф Драгана Удовичић)

Овогодишње представе селектирао је др Миливоје Млађеновић, писац и редитељ.

Milivoje Mlađenović– Овогодишњи ПИП има тенденцију да обухвати све оно што је вредно у области првих извођења у српском театру. Покушали смо да оно што је најпровокативније и најинтригантније у српском позоришту позовемо за овај фестивал и верујемо да ћемо у томе успети упркос свим тешкоћама које погађају српску културу и позориште у време трајања пандемије – каже Млађеновић.

Фестивалски одбор је подржао овакав предлог имајући у виду да неке представе које су биле у ужем избору не могу да се из техничких разлога (димензије позорнице…) играју на сцени у Алексинцу.

У част награђених, на завршној вечери фестивала, наступиће Сека Сабљић и Горица Поповић у представи београдског „Атељеа 212” „Лажљивица”. Организатор Центар за културу и уметност Алексинац, уз финансијску подршку Општине Алексинац, најављује придржавање свим прописаним епидемиолошким мерама, што значи и присуство ограниченог броја гледалаца.

Насловна фотографија: Лепа Брена Проџект (БИТЕФ театар – teatar.bitef.rs) 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =