Opštinski štab: U Alekincu dupliran broj zaraženih

Epidemiološka situacija na području opštine Aleksinac početkom ove sedmice znatno je pogoršana. Statistički gledano u prva četiri dana ove nedelje za preko 106 odsto je povećan broj otkrivenih novozaraženih osoba virusom korona u odnosu na isti period prošle sedmice.

Od ponedeljka do juče u aleksinačkim kovid ambulantama testirano je ukupno 413 lica i kod 64 njih je zabeleženo prisustvo virusa korona. U prethodnoj sedmici, u svih sedam dana, analizirano je 658 uzoraka od kojih 51 je bio pozitivan. U periodu od 18. do 24. januara zabeleženo je 35 pozitivnih uzoraka.

Ove upozoravajuće podatke saopštene na današnjoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije nam je u izjavi za naš medij potvrdio i dr Rodoljub Živadinović, direktor aleksinačkog Doma zdravlja.

− Epidemiološka situacija se opet komplikuje. Pre tri nedelje smo imali 75 pozitivnih, odmah naredne nedelje, znači pre dve, samo 35. To je bio veliki pad, tada smo se nadali da će se on nastaviti. Međutim, prethodne nedelje 51, a ove nedelje za prva četiri dana već 64 pozitivna. Što je, kada uporedimo sa prva četiri dana prošle nedelje, više za 106,4, ne 6,4 nego 106,4 posto. Tako da situacija uopšte nije ružičasta i zaista moramo da shvatimo šta se događa i da se tako i ponašamo. Slična je stvar i sa prvim pregledima, ove nedelje već imamo 166 prvih pregleda u Kovid ambulanti za prva četiri dana, a za celu prošlu smo imali 180 – kaže epidemiolog dr Živadinović.

Očito da je smirivanje epidemije u trećoj nedelji januara doprinelo da popusti pažnja kada su pitanju mere u borbi protiv širenja epidemije i njihovo sprovođenje. Očito apeli aleksinačkih medicinara da građani i dalje ostanu oprezni nisu dali rezultate, pa su se pojavili i redovi ispred kovid ambulanti kojih nije bilo u drugoj polovini prošlog meseca.

− To su sve stvari vezane upravo za poštovanje mera. Čujemo da je bilo i sahrana sa po dvestotine ljudi, mislim, to je zaista strašno. Danas smo pričali o tome na Kriznom štabu i doneta je odluka da inspekcija to strožije kontroliše. Jednostavno, bilo je tu čitavih porodica sa virusom korona koje su i primali saučešće i tako dalje. Sve to je nešto što ne sme da se dopusti, jer jednostvano nalazimo se u ozbiljnoj epidemiji, nije vreme za igranje – objašnjava dr Živadinović.

Od početka godine do juče na području opštine testirano je 2.867, a pozitivno na virus korona je bilo 359 uzoraka. Ovi podaci najbolje ukazuju zašto epidemiolozi sve vreme upozoravaju na primenu zaštitnih mera.

Jedan komentar

  1. Koje zaštitne mere udjite u opštinu pa vidite jako ih sorovode ooštinske ćate nose maske na bradi pod nosem iza uva ili uopšte ne nose. Treba njih prvo kazniti

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × five =