Општински штаб: У Алекинцу дуплиран број заражених

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац почетком ове седмице знатно је погоршана. Статистички гледано у прва четири дана ове недеље за преко 106 одсто је повећан број откривених новозаражених особа вирусом корона у односу на исти период прошле седмице.

Од понедељка до јуче у алексиначким ковид амбулантама тестирано је укупно 413 лица и код 64 њих је забележено присуство вируса корона. У претходној седмици, у свих седам дана, анализирано је 658 узорака од којих 51 је био позитиван. У периоду од 18. до 24. јануара забележено је 35 позитивних узорака.

Ове упозоравајуће податке саопштене на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације нам је у изјави за наш медиј потврдио и др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља.

− Епидемиолошка ситуација се опет компликује. Пре три недеље смо имали 75 позитивних, одмах наредне недеље, значи пре две, само 35. То је био велики пад, тада смо се надали да ће се он наставити. Међутим, претходне недеље 51, а ове недеље за прва четири дана већ 64 позитивна. Што је, када упоредимо са прва четири дана прошле недеље, више за 106,4, не 6,4 него 106,4 посто. Тако да ситуација уопште није ружичаста и заиста морамо да схватимо шта се догађа и да се тако и понашамо. Слична је ствар и са првим прегледима, ове недеље већ имамо 166 првих прегледа у Ковид амбуланти за прва четири дана, а за целу прошлу смо имали 180 – каже епидемиолог др Живадиновић.

Очито да је смиривање епидемије у трећој недељи јануара допринело да попусти пажња када су питању мере у борби против ширења епидемије и њихово спровођење. Очито апели алексиначких медицинара да грађани и даље остану опрезни нису дали резултате, па су се појавили и редови испред ковид амбуланти којих није било у другој половини прошлог месеца.

− То су све ствари везане управо за поштовање мера. Чујемо да је било и сахрана са по двестотине људи, мислим, то је заиста страшно. Данас смо причали о томе на Кризном штабу и донета је одлука да инспекција то строжије контролише. Једноставно, било је ту читавих породица са вирусом корона које су и примали саучешће и тако даље. Све то је нешто што не сме да се допусти, јер једноствано налазимо се у озбиљној епидемији, није време за играње – објашњава др Живадиновић.

Од почетка године до јуче на подручју општине тестирано је 2.867, а позитивно на вирус корона је било 359 узорака. Ови подаци најбоље указују зашто епидемиолози све време упозоравају на примену заштитних мера.

Један коментар

  1. Koje zaštitne mere udjite u opštinu pa vidite jako ih sorovode ooštinske ćate nose maske na bradi pod nosem iza uva ili uopšte ne nose. Treba njih prvo kazniti

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 12 =