Novi zvuk Tominih pesama

Aleksinac je i ove godine na dan rođenja Tome Zdravkovića odao počast legendarnom pevaču, boemu i nepopravljivom romantiku. Salu Doma kulture ponovo su ispunili stihovi iz Tominih pesama za sva vremena „Danka”, „Sve bih dao za Ljiljanu”, „Branka”, „Odlazi, odlazi”, „Dotak’o sam dno života”, „Tamburaši, tamburaši”…

Veče posvećeno Tomi Zdravkoviću otvorio je duet „Golden lejdis” koji je nastupio i prošle godine. Sanja Pavlović i Ljubica Veličković, nastavnice u aleksinačkoj muzičkoj školi „Vladimir Đorđević” izvele su Tomine pesme prearanžirane za klavir i violinu, a u jednoj pesmi pridružio im se i nastavnik klarineta Dragan Živković.

Da Tomine pesme ne gube na kvalitetu kao instrumentali potvrdio je i trio „Balkanske žice” koji čine Zoran Starčević i njegovi sinovi Nikola i Željko. Oni su specijalno ove večeri izveli pet Tominih kompozicija, a aleksinačka publika je imala priliku da ih premijerno čuje. Pre „Balkanskih žica” Starčević je nekoliko decenija bio u „narodnjačkim vodama” i sarađivao je sa Tomom kao studijski muzičar, ali ga je pratio i na koncertima.

– Tomine pesme su idealne za izvođenje na gitari, a da je on voleo taj gitarski zvuk vidi se u mnogim njegovim pesmama. Ono što sam ja kao recept uzeo od Tome je da melodija mora da bude lepa, mora da bude lako pamtljiva, da postoji vrlo izrazit refren koji ulazi u uvo i da ima lep uvod za pesmu, tzv. foršpil – rekao nam je Zoran Starčević.

„Bez prstena i zlatnog lanca” iz Sarajeva je došao veseli Bosanac, Hari Varešanović i Tominim pesmama uz pratnju orkestra Joce Strižanca dao prepoznatljivi „harimataharijevski” šmek.

– Toma je u Sarajevu proveo svoje divne dane. Voleo je Sarajevo, bio je veliki prijatelj sa Kemalom Montenom. Znam da su moj otac i društvo često odlazili na njegove koncerte i nastupe. Toma je bio istinska legenda Sarajeva – kaže Hari Varešanović uz žaljenje što nije lično poznavao Tomu.

Ove godine u ulozi naratora bio je Milan Popović, autor serijala „Zadnja kuća Srbija” (RTS) koji nas je na Tomu podsetio kroz odlomke iz tekstova novinara Draška Aćimovića.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

19 − thirteen =