Стручњаци анализирају пољопривредно земљиште у Алексинцу

И ове године, почев од краја августа месеца, Пољопривредна стручна и саветодавна служба Ниш организује узорковање земљишта на територији Нишавског округа. Екипе узоркивача тренутно се налазе на територији алексиначке општине, пошто се ту у највећем делу и одвија биљна производња.

‒ Сигурно да сви произвођачи који су заинтересовани и који практично обрађују своје земљиште треба да одраде агрохемијску анализу земљишта. То је и предвиђено законом о пољопривредном земљишту где сваки корисник пољопривредног земљишта треба једном у четири године да одради агрохемијску анализу земљишта и да уједно располаже подацима и о квалитету земљишта и о потребној количини ђубрива коју треба да унесе на својим парцелама ‒ каже саветодавац у ПССС Ниш Саша Станковић.

Из тог разлога, Пољопривредна стручна служба је ангажовала узоркиваче на теренима Алексинца, а тренутно се узорци земљишта анализирају у атару Мозгова. Они имају за циљ да код што већег броја произвођача узоркују земљиште. То је предвиђено законом, а уједно и да би произвођачи знали какав је квалитет њиховог земљишта и да у циљу рационалне употребе минералних ђубрива према анализама земљишта и препорукамастручњака употребе одговарајуће ђубриво. Да то ђубрење не буде ни претерано, а ни недовољно што је најчешће на нашим парцелама.

‒ Поред тога, анализом се указује и на могућност гајења одређених култура, пошто поједине културе имају ограничења у гајењу сходно агрохемијским анализама земљишта, према резултатима вредности земљишта, садржају карбоната и других фактора који практично ограничавају успевање појединих култура са неким земљиштима. Тако да је то и у циљу реонизације наше пољопривредне производње, да би се видело где која култура може да успева ‒ додаје Станковић.

Практично, сви пољопривредни произвођачи коју су регистровани имају право на бесплатну анализу земљишта и то сваке године по 10 узорака максимално, али под условом да је парцела у власништву, да је већа од 10 ари и да је уписана у структуру биљне производње. Једино што би власници парцела требало да доставе узоркивачима јесте потврде о активном статусу и структура биљне производње, како би се дало служби на увид да ли је парцела уписана у регистар и да ли произвођач има право на бесплатну анализу земљишта.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 5 =