Nove emisije Radio Aleksinca

Od prošle nedelje počelo je emitovanje novih emisija Radio Aleksinca „Evropo, tradicija moje bake je i tvoja”, „Znameniti Srbi poreklom iz Aleksinca” i „Knjiga je i dalje naš najbolji drug”. U realizaciji emisija učestvovali su Vlasta Cenić, Jelena Radovanović, Zoran Živković, Miloš Paović i Milan Vlajić. Emisije se emituju premijerno u terminu od 11 sati i reprizno istog dana od 17 sati.

Tako će se svake srede emitovati emisija pod nazivom „Evropo, tradicija moje bake je i tvoja”, u produkciji Udruženja DARS.

Iako pokušavaju da nas ubede u suprotno, mi smo odavno deo Evrope, ne samo po položaju već i po istoriji, kulturi, tradiciji. Narodna verovanja o usudu, suđenicama, suđajama, priča o narodnim instrumentima, pojanju, kazivanju, igranju, o očuvanju dijalekta su samo delić onoga čime se bavi ova emisija.

Ukoliko svake srede budete od 11 ili 17 sati na frekvenciji 107,6 MHz moći ćete da saznate više detalja o slavskim i svadbarskim običajima, o običajima oko rođenja deteta, upotrebi belog platna u srpskoj tradiciji, o bogatstvu koje je naš narod vekovima stvarao. Dosta je sagovornika u ovoj emisiji, a među poznatima su Bora Dugić, Sanja Ilić, Dobrica Erić… 

Četvrtak je dan rezervisan za emisiju „Znameniti Srbi poreklom iz Aleksinca”, u produkciji medijske kuće „Al pres”.

Ova emisija govori o ljudima koji su, iako rođeni u malom mestu, dali veliki doprinos formiranju srpskog identiteta kao utemeljivači brojnih naučnih oblasti, osnivači značajnih visokoobrazovnih i drugih javnih ustanova u Srbiji, akademici, ministri, vojskovođe…

Kosta Stojanović (preteča kibernetike, utemeljivač matematičke ekonomije i jedan od najzaslužnijih za trijumf Srbije u Carinskom ratu), Svetolik Radovanović, prvi srpski doktor geoloških nauka, Prota Stevan M. Dimitrijević, jedan od osnivača Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu (zahvaljujući njemu je manastir Hilandar na Svetoj Gori ostao u srpskim rukama), Kosta Taušanović, predsednik Ustavotvorne skupštine 1888. godine, Mihailo Gavrilović, prvi državni arhivar i drugi znameniti Aleksinčani uticali su na stvaranje srpske istorije.

Emisija „Znameniti Srbi poreklom iz Aleksinca” treba da posluži kao inspiracija sadašnjim generacijama da u oblastima svog delovanja i svojih aktivnosti aktuelizuju vrednosti iz prošlosti i da, sledeći primer svojih predaka, ostanu verni razvoju i napretku svoje zajednice.

Svake subote nas očekuje emisija „Knjiga je i dalje naš najbolji drug”, koja je rađena u produkciji Agro press.

Da li želite da za vas ili vaše dete kažu da imate razvijenu inteligenciju, maštu i kreativno mišljenje, da imate bogat rečnik, da dobro usvajate moralne vrednosti i humane poruke? Želite. U tom slučaju se odvojite od čitanja knjiga samo da bi poslušali ovu emisiju i saznali koje su sve pozitivne strane čitanja dobrih knjiga.

Razgovorima sa eminentnim stvaraocima pisane reči, protkanim promovisanjem prigodne literature, edukuju se roditelji šta knjiga i čitanje znače za razvoj dece i kako im približiti pisanu umetnost. Knjige nam omogućavaju da u svetu mašte sami izrežiramo svoj film odlučujući i o glumcima, kostimima, scenografiji i svim pratećim pojedinostima. Uvuče nas u taj samo naš svet i vrati još bolje i oplemenjenije.

I kako kaže Ljubivoje Ršumović: „Knjiga glavu čuva, šubara je kvari”.

Sva tri serijala rađena su u sklopu projekata, koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

Pored toga što smo hteli da obogatimo programsku šemu, cilj je bio da ponudimo kvalitetan sadržaj. Iskreno se nadamo da smo uspeli u tome.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 13 =