Нове емисије Радио Алексинца

Од прошле недеље почело је емитовање нових емисија Радио Алексинца „Европо, традиција моје баке је и твоја”, „Знаменити Срби пореклом из Алексинца” и „Књига је и даље наш најбољи друг”. У реализацији емисија учествовали су Власта Ценић, Јелена Радовановић, Зоран Живковић, Милош Паовић и Милан Влајић. Емисије се емитују премијерно у термину од 11 сати и репризно истог дана од 17 сати.

Тако ће се сваке среде емитовати емисија под називом „Европо, традиција моје баке је и твоја”, у продукцији Удружења ДАРС.

Иако покушавају да нас убеде у супротно, ми смо одавно део Европе, не само по положају већ и по историји, култури, традицији. Народна веровања о усуду, суђеницама, суђајама, прича о народним инструментима, појању, казивању, игрању, о очувању дијалекта су само делић онога чиме се бави ова емисија.

Уколико сваке среде будете од 11 или 17 сати на фреквенцији 107,6 МHz моћи ћете да сазнате више детаља о славским и свадбарским обичајима, о обичајима око рођења детета, употреби белог платна у српској традицији, о богатству које је наш народ вековима стварао. Доста је саговорника у овој емисији, а међу познатима су Бора Дугић, Сања Илић, Добрица Ерић… 

Четвртак је дан резервисан за eмисију „Знаменити Срби пореклом из Алексинца”, у продукцији медијске куће „Ал прес”.

Ова емисија говори о људима који су, иако рођени у малом месту, дали велики допринос формирању српског идентитета као утемељивачи бројних научних области, оснивачи значајних високообразовних и других јавних установа у Србији, академици, министри, војсковође…

Коста Стојановић (претеча кибернетике, утемељивач математичке економије и један од најзаслужнијих за тријумф Србије у Царинском рату), Светолик Радовановић, први српски доктор геолошких наука, Прота Стеван М. Димитријевић, један од оснивача Православно-богословског факултета у Београду (захваљујући њему је манастир Хиландар на Светој Гори остао у српским рукама), Коста Таушановић, председник Уставотворне скупштине 1888. године, Михаило Гавриловић, први државни архивар и други знаменити Алексинчани утицали су на стварање српске историје.

Емисија „Знаменити Срби пореклом из Алексинца” треба да послужи као инспирација садашњим генерацијама да у областима свог деловања и својих активности актуелизују вредности из прошлости и да, следећи пример својих предака, остану верни развоју и напретку своје заједнице.

Сваке суботе нас очекује емисија „Књига је и даље наш најбољи друг”, која је рађена у продукцији Агро пресс.

Да ли желите да за вас или ваше дете кажу да имате развијену интелигенцију, машту и креативно мишљење, да имате богат речник, да добро усвајате моралне вредности и хумане поруке? Желите. У том случају се одвојите од читања књига само да би послушали ову емисију и сазнали које су све позитивне стране читања добрих књига.

Разговорима са еминентним ствараоцима писане речи, протканим промовисањем пригодне литературе, едукују се родитељи шта књига и читање значе за развој деце и како им приближити писану уметност. Књиге нам омогућавају да у свету маште сами изрежирамо свој филм одлучујући и о глумцима, костимима, сценографији и свим пратећим појединостима. Увуче нас у тај само наш свет и врати још боље и оплемењеније.

И како каже Љубивоје Ршумовић: „Књига главу чува, шубара је квари”.

Сва три серијала рађена су у склопу пројеката, које је суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. 

Поред тога што смо хтели да обогатимо програмску шему, циљ је био да понудимо квалитетан садржај. Искрено се надамо да смо успели у томе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − twelve =