Deponije

Комуналци уклањају депоније и поручују „на потезу су грађани”

Због несавесног понашања грађана према животној средини које узрокује ницање дивљих депонија на сваком кораку и у алексиначкој општини на снази је „црвени аларм”. Иако се сматра да се овај злочин према природи и људима дешава у ноћним сатима, није искључено да се ђубре и у по’ бела дана баца поред путева, на њивама, у близини стамбених објеката, школа, вртића. На многе новонастале илегалне депоније свакодневно нам указују и читаоци нашег сајта, а због свега овога пуне руке после имају и у ЈКП „Комуналне услуге”.

– Кренули смо са уклањањем депонија најпре у насељу ‘Васа Николић’ где је са простора некадашњег ‘Делиграда’ уклоњена трећина отпада, а у наредном периоду уклонићемо и остатак. Потом су уклоњене и депоније на Војничком путу код Ромског гробља и у атарима Лужана и Тешице. Остало нам је још пет-шест локација на територији самог града, три мање депоније на Алексиначком Руднику. Наравно, ту су и депоније из Житковца, Рутевца, Краљева, Суботинца, на путу Брадарац-Рутевац. То су стандардна места која се већ годинама користе за одлагање смећа и другог отпада – каже руководилац Радне јединице „Чистоћа” овдашњег комуналног предузећа, Владан Вуксановић и очекује да ће уколико временске прилике дозволе читав посао, предвиђен уговором са локалном самоуправом, бити завршен до краја године.

Наш саговорник апелује на грађане, посебно на становнике сеоских насеља да тај такозвани некомунални отпад уз претходни договор са „Комуналним услугама” довезу на градску депонију на локацији Лутина чесма на Алексиначком Руднику.

– Постоји пар локација које су очишћене и могу да се искористе за одлагање кабастог отпада, али проблем је што грађани отпад одлажу одмах поред пута чиме врло брзо направе банкину, препреку која затвара прилаз остатку простора. Управо тај отпад поред пута ствара могућност за разноразне заразе – напомиње Вуксановић.

На потезу су грађани. Јер само од њих зависи да ли ће очишћене локације и надаље остати такве или ће за врло кратко време поново постати дивље депоније. У супротном, „врзино коло” се наставља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 4 =