Нијансе победиле

Трећу годину заредом љубитељи червиша обрели су се у Тешици, која је и ове године била домаћин „Червишијаде”. Врсни гурмани латили су се варјача и уз мирис дима и белог лука такмичили у припремању овог специјалитета. Наравно, није изостали ни публика која је са нестрпљењем чекала крај такмичења како би дегустирала червиш.

Такмичење у припремању овог старинског јела од белог меса, брашна, масти и белог лука у организацији Удружења „Супер жене” из Тешице окупила је такмичаре и гурмане како из наше, тако и из других општина. Дванаест екипа надметало се за титулу најбоље припремљеног червиша, а да су врсне куварице припремале ово јело, потврдио је и жири који је био на мукама приликом оцењивања.

− Ја заиста морам да изнесем своје импресије да су червиши заиста веома добри и конкуренција је била баш велика, јер заиста се види да је ово традицонално јело овог краја. И у питању су нијансе у начину припремања и у укусу. Суштина је да се на крају припреме јела не одвоји масноћа која се додаје приликом припремања јела и успео је червиш онај у коме се не одваја масноћа на крају, после послужења. Тако да смо имали баш пуне руке посла ове године − рекла је председница жирија Анчица Димитријевић, председник Удружења угоститељских и туристичких посланика Ниш и додала да у суштини треба омасовити ову манифестацију и треба укључити што више жена домаћица и људи који би могли да покажу своје знање у спремању червиша.

Критеријуме које је поставио жири до детаља је испунила екипа Основне школе „Аца Синадиновић” и њој је додељен златни пехар за освојено прво место. Другопласирана екипа у Тешицу је пристигла из Месне заједнице Банковац, док је пехар за треће место отишао у Вукању.

Ове године уведена је и друга категорија – спремање јела по избори. овом приликом крчкао се један котлић са рибљом чорбом и два са гулашем. Ни овде жири није има лак задатак, па је пехар за прво место доделио гулашу који је припремио Славиша Илић из Грејача.

Овогодишњу „Червишијаду” пратио је културно-уметнички програм у коме су учествовали домаћини Културно-уметничко друштво „Дејан Јовановић Деша” и гости, средња група КУД-а „Буковик” из Мозгова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × two =