Михољски сусрети: Синоћ у Доњем Адровцу, вечерас у Корману

Михољски сусрети села у општини Алексинац настављени су синоћним наступом мозговачког Културно-уметничког друштва „Буковикˮ у оштећеној и прохладној сали Дома културе у Доњем Адровцу. То није сметало Мозговчанима да покажу своја играчка умећа. Своје ручне радове је представило Удружење жена „Супер женеˮ из Тешице.

Програм је, како налаже традиција, почео здравицом коју је говорио Лазар Лазић, а потом су фолклораши својим наступом публику провели широм Србије. Са бине тамошњег Дома културе поред игре, чула се и традиционална песма коју је извео Славиша Првуловић, а такође звук гајди и фруле. Гајде је свирао члан жирија Владан Радосављевић, а на фрули је наступио дует, Јован и Богдан Младеновић.

У име организатора Центра за културу и уметност Алексинац домаћину се обратила Лидија Ракоњац, стручни сарадник у овој установи, казавши да су Михољски сусрети пројекат Министарства за бригу о селу Владе Републике Србије и он подразумева да се одређени културни садржаји виде и у оним селима која немају своја културно-уметничка друштва или немају своја удружења. Она је позвала грађане Доњег Адровца да учине напоре у стварању услова да се у њиховом селу презентују још садржајнији догађаји.

‒ Дошли смо да вам дамо један велики мотив, да вас мотивишемо на неки начин, да испунимо своју мисију, да можда село као што је Доњи Адровац једног дана формира своје културно-уметничко друштво. Нама је јасно да можда услови у којима се вечерас одржава овај програм нису најсјајнији, али зато позивам вас као мештане овог села да уложите мало труда, ентузијазма па да овде доведемо неке још лепше програме ‒ казала је Лидија Ракоњац приликом обраћања публици.

Председник Месне заједнице Доњи Адровац, Бране Костадиновић, обраћајући се суграђанима указао је да је ово село било редован учесних некадашњих „Сусрета селаˮ који су се одржавали од 1963. године. Он се захвалио организаторима и изразио спремност да Доњи Адровац и даље учествује у оваквим манифестацијама.

Ова манифестација наставља се вечерас када ће домаћин бити Месна заједница Корман. Њој у госте долазе ансамбли КУД-ова „Дејан Јовановић Деша” из Тешице и „Мерак” из Вукашиновца, а своје ручне радове опет ће представити чланице Удружења жена „Супер женеˮ из Тешице.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − nine =