Lokalna predstava koju vredi pogledati

Aleksinačka publika imala je priliku da u subotu pogleda premijeru najnovije predstave „Iz X u Y (Ne igraj na Engleze)”, pozorišta „Duka Jovanović” iz Aleksinca, rađenu po tekstu Vladimira Đurđevića. Ovo je „gorka komedija na provincijski način” koja je urađena u zajedničkoj režiji trojice glumaca koji i tumače likove u ovoj predstavi, Miloša Paovića, Bojana Cvetkovića i Srđana Stojadinovića.

– Planirali smo da ovu predstavu uradimo pre dve godine u sklopu obeležavanja 30 godina bavljenja pozorištem nas trojice Bojana Cvetkovića, Srđana Stojadinovića i mene. Međutim onda nas je korona omela pa smo sve to morali da prolongiramo dve godine. Rešili smo se za kolektivnu režiju uz pomoć naše prijateljice glumice Biljane Nikolić, koja je bila supervizor, a tu su nam pomogli i neki drugi ljudi koji su vezani za pozorište na ovaj ili onaj način, a pre svega Vladimir Đurđević koji nam je potpuno besplatno ustupio tekst ove predstave – rekao je, za naš portal, glumac Miloš Paović.

Radnja komada premeštena je u Aleksinac i donosi priču o trojici drugara Paunu, Buletu i Piksiju, strastvenim kladioničarima, koji u stanu jednog od njih prate utakmicu koju je svako od njih drugačije prognozirao poslednjim parama kako bi uspeli da reše neke od svojih problema koji ih sputavaju.

Igranje ove predstave imalo je humanitarni karakter jer se umesto ulaznica ubacivao dobrovoljni prilog za pomoć porodicama nastradalih rudara, 1. aprila ove godine, u rudniku „Soko” u Sokobanji. Tako je na premijeri prikupljeno nešto više od 13.000 dinara.

– Želeli smo da na pravi način dočaramo ambijent u kome mi živimo i mislim da smo donekle uspeli u tome, a publika će reći koliko. Rešili smo da sve predstave koje budemo odigrali u Aleksincu budu u humanitarne svrhe za pomoć porodicama nastradalih rudara. Crveni krst nam pomaže u tome i mislim da je to naišlo na lep odaziv – zaključuje Paović.

Nakon premijere ni glumac Srđan Stojadinović, koji tumači lik Buleta, nije krio zadovoljstvo.

− Ovo je za nas bio pravi praznik, ovo je omaž svim našim ulogama do sada, zajedničkom druženju, prijateljstvu koje traje preko četrdeset godina. Trideset godina smo u pozorištu i zajedno imamo negde oko 250 premijera odigranih iza nas – poručuje Stojadinović.

Svoju pretpremijeru ovaj komad imao je u Lebanu na Međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta gde su osvojili nagrade za najbolju mušku ulogu, najbolju epizodnu ulogu i drugo mesto u generalnom plasmanu.

− Iskreno nismo očekivali, mi smo otišli tamo da nam to bude generalna proba za premijeru u Aleksincu, ali dogodilo se to da se ljudima tamo dopalo, da smo im „zapali za oko”. Drago mi je da uspeva i na drugim scenama, s obzirom da smo ovu predstavu konkretno radili za aleksinačku scenu – otkriva naš sagovornik.

Predstava „Iz X u Y (Ne igraj na Engleze)” ponovo je na programu večeras od 20 sati na Velikoj sceni Doma kulture. I večerašnjim igranjem prikupljaće se sredstva za pomoć porodicama stradalih rudara.

Realizovanje predstave su pomogli Opština Aleksinac, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Monte media, a prijatelj projekta je „MaxBet” u cilju borbe protiv bolesti zavisnosti.

Više fotografija na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × 4 =