Локална представа коју вреди погледати

Алексиначка публика имала је прилику да у суботу погледа премијеру најновије представе „Из X у Y (Не играј на Енглезе)”, позоришта „Дука Јовановић” из Алексинца, рађену по тексту Владимира Ђурђевића. Ово је „горка комедија на провинцијски начин” која је урађена у заједничкој режији тројице глумаца који и тумаче ликове у овој представи, Милоша Паовића, Бојана Цветковића и Срђана Стојадиновића.

– Планирали смо да ову представу урадимо пре две године у склопу обележавања 30 година бављења позориштем нас тројице Бојана Цветковића, Срђана Стојадиновића и мене. Међутим онда нас је корона омела па смо све то морали да пролонгирамо две године. Решили смо се за колективну режију уз помоћ наше пријатељице глумице Биљане Николић, која је била супервизор, а ту су нам помогли и неки други људи који су везани за позориште на овај или онај начин, а пре свега Владимир Ђурђевић који нам је потпуно бесплатно уступио текст ове представе – рекао је, за наш портал, глумац Милош Паовић.

Радња комада премештена је у Алексинац и доноси причу о тројици другара Пауну, Булету и Пиксију, страственим кладионичарима, који у стану једног од њих прате утакмицу коју је свако од њих другачије прогнозирао последњим парама како би успели да реше неке од својих проблема који их спутавају.

Играње ове представе имало је хуманитарни карактер јер се уместо улазница убацивао добровољни прилог за помоћ породицама настрадалих рудара, 1. априла ове године, у руднику „Соко” у Сокобањи. Тако је на премијери прикупљено нешто више од 13.000 динара.

– Желели смо да на прави начин дочарамо амбијент у коме ми живимо и мислим да смо донекле успели у томе, а публика ће рећи колико. Решили смо да све представе које будемо одиграли у Алексинцу буду у хуманитарне сврхе за помоћ породицама настрадалих рудара. Црвени крст нам помаже у томе и мислим да је то наишло на леп одазив – закључује Паовић.

Након премијере ни глумац Срђан Стојадиновић, који тумачи лик Булета, није крио задовољство.

− Ово је за нас био прави празник, ово је омаж свим нашим улогама до сада, заједничком дружењу, пријатељству које траје преко четрдесет година. Тридесет година смо у позоришту и заједно имамо негде око 250 премијера одиграних иза нас – поручује Стојадиновић.

Своју претпремијеру овај комад имао је у Лебану на Међуокружној смотри аматерских позоришта где су освојили награде за најбољу мушку улогу, најбољу епизодну улогу и друго место у генералном пласману.

− Искрено нисмо очекивали, ми смо отишли тамо да нам то буде генерална проба за премијеру у Алексинцу, али догодило се то да се људима тамо допало, да смо им „запали за око”. Драго ми је да успева и на другим сценама, с обзиром да смо ову представу конкретно радили за алексиначку сцену – открива наш саговорник.

Представа „Из X у Y (Не играј на Енглезе)” поново је на програму вечерас од 20 сати на Великој сцени Дома културе. И вечерашњим играњем прикупљаће се средства за помоћ породицама страдалих рудара.

Реализовање представе су помогли Општина Алексинац, Центар за културу и уметност Алексинац и Монте медиа, а пријатељ пројекта је „MaxBet” у циљу борбе против болести зависности.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =