Камп у Липовцу окупиће децу региона и дијаспоре

Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” и општина Алексинац су од понедељка домаћин деци из региона, њих педесетчетворо, којима ће се прикључити и одређен број овдашњих малишана. Тада почиње седмодневни „Еко камп Липовац 2023.” који ће окупити најмлађе, не само из суседних земаља већ и децу из дијаспоре.

То ће бити јединствена прилика да се презентују наша култура, наслеђе и природне лепоте овог краја. У уторак се очекује да камп посети и министар без портфеља Ђорђе Милићевић. Иначе Кабинет министра без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором је и финансијски помогао боравак деце у Липовцу.

Првог дана, у понедељак, у 21 час на Стадиону за мале спортове „Младост”, популарни ТАШ, је и концерт поклон граду Алексинцу од стране горе поменутог Кабинета. Тада ће наступити Тијана Дапчевић.

Професорка Маја Радоман Цветићанин је укључена у активности које ће омогућити нашим младим гостима да упознају нашу, а некима од њих и своју културу. Она је и организатор радионице ,,Говори српски да те цео свет разуме”.

‒ Читав концепт овог кампа је усмерен на очување српског језика, наше традиције, културе и представљање наше општине деци, и наставника који ће да дођу из околних земаља. Концепт радионица које се баве језиком је да упознају лепоту и књижевног и дијалекатског изговора, да препознају лепоту литературе. Укључиће се ту и песници и сарадници „Читалића”, јер Алексинац јесте родна кућа ове манифестације – објашњава Маја.

И друге алексиначке установе су се укључиле у рад кампа. Библиотека ћe организовати интерактивну радионицу ,,Дигитални хербаријум”, а ту су и оне посвећене знаменитим Алексинчанима, занимљивој географији. Биће приређено и предавање и радионица о пчеларима. Учесници кампа обићи ће још неке овдашње установе културе, али и манастир „Свети Стефан” у Липовцу, цркву „Света Тројица” у Горњем Адровцу и Етно-кућу Павличевић у Корману.

Малишани ће 18. августа присуствовати и ,,Ал рок” концерту где наступају Неверне бебе и Прљави инспектор Блажа. Предвиђен је и одлазак на Ртањ и у Сокобању, као и пријем код председника општине Алексинац.

Како је објаснила Маја Радоман Цветићанин много је деце, међу онима који ће да дођу, која су први пут у Србији, и зато је значајно да она што више присуствују овдашњим догађајима. Она још и каже да се радује што ћемо да представимо Србију, српску културу на најбољи могући начин. Уверена је да ће то допринети да деца поново пожеле да дођу у Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 11 =