Резервне војне старешине у посети Шумадији

Удружење резервних војних старешина општине Алексинац у сарадњи са овдашњим Удружењем бораца Народноослободилачког рата организовало је студијско путовање „Страницама историје нашег народа” и том приликом посетила Шумадију.

Прво место које је ова делегација посетила је град Крагујевац, где су обишли комплекс Музеј стара ливница, познатији као „Тополивница”, који нажалост није био отворен за посетиоце, али су чланови ова два борачка удружења искористила прилику се сликају поред бисте војводе Радомира Путника и некадашње зграде тополивнице. Госте из Алексинца дочекали су представници Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Србије – Крагујевац.

Дружење је настављено у просторијама градског одбора СУБНОР, где је домаћин Жељко Зиројевић, председник СУБНОР-а града Крагујевца и шумадијске регије, гостима испричао занимљиве историјске податке о раду ове борачке организације и представио занимљиве фотографије и поставке које поседују у свом власништву.

Путовање је настављено даље у Тополу. Посећена је Краљевска винарија. Ово је једна од најстаријих винарија у нашој земљи, основна 1931. године, која и дан данас успешно ради, а чије су просторије претворене у музеј виноградарства. Поред богате поставке старих виноградарских машина, ова винарија поседује и невероватну колекцију вина, која се налази чак 12 метара испод земље у подруму вина. Најстарије вино ове колекције је „Жилавка” из 1931. године, а најмлађе старо је чак 55 година.

Потом, делегација је посетила Опленац, брдо изнад Тополе, на коме је формиран историјско-меморијални комплекс Задужбина Краља Петра I. У слопу овог комплекса налазе се Кућа краља Петра, музеј породице Карађорђевић у коме се налазе занимљиви потрети и експонати и Црква Светог Ђорђа, спомен-црква и маузолеј династије Карађорђевић, коју је као своју задужбину подигао краљ Петар I Карађорђевић.

Још једна од станица у Тополи били су Карађорђев конак и црква, смештени у самој градској средини. Кроз све ове садржаје посетиоце из Алексинца водили су водичи у организацији ГО СУБНОР-а Топола.

На самом крају овог студијског путовања посећен је Орашац, још једно историјски значајно место, где су представници ова два удружења обишли меморијални комплекс – школу Први српски устанак и споменик Карађорђу који се налази испред школе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =