Kako će se obeležiti Badnji dan u našoj opštini

Pravoslavni vernici u Srbiji sutra, 6. januara, obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. U svim crkvama na teritoriji Arhijerejskog namesništva Aleksinačkog biće održane liturgije, a potom će u dvorištima hramova uslediti paljenje badnjaka.

Badnji dan u Aleksincu biće obeležen večernjom službom i naslaganjem i osvećenjem badnjaka sa početkom u 16 sati u hramu Svetog oca Nikolaja. U hramu Svetog Prokopija u Katunu, hramu Prepodobnomučenice Paraskeve u Trnjanu i hramu Preobraženja Gospodnjeg u Ljuptenu biće održana služba za tamošnje vernike takođe sa početkom u 16 sati.

U hramu Svete Trojice u Mozgovu i hramu Svetog Nestora u Vitkovcu večernja služba i tradicionalno nalaganje badnjaka biće održano u 16 sati i 30 minuta.

Za vernike u Žitkovcu, u hramu Svetog Arhangela Gavrila, Badnji dan biće obeležen večernjom službom sa činom nalaganja i osvećenja badnjaka sa početkom u 17 časova. Nakon službe po prvi put biće lomljena česnica u kojoj se nalazi zlatnik. U isto vreme večernja služba biće održana i u hramu Svetog velikomučenika Prokopija u Čukurovcu i u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tešici. U Gredetinu u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služba će biti održana u 17 časova, a nakon nje uslediće i tradicionalna podela paketića najmlađim meštanima, koje je obezbedila mesna zajednica.

Sat vremena kasnije, dakle u 18 sati, kod temelja hrama Svetog proroka Ilije u Kormanu biće održana služba i nalaganje badnjaka, uz lomljenje česnice. U hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona u Vukanji biće takođe održana služba i tradicionalno paljenje badnjaka sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

U Grejačkoj parohiji Badnji dan biće obeležen u većini hramova, pa će tako služba i nalaganje badnjaka biti održano u 13 sati u Supovcu, u 14 sati u Velikom Drenovcu i u 18 sati u Grejaču. Pre 13 sati sveštenstvo ove parohije obići će i hramove u Malom Drenovcu, Koprivnici i Loćiki.

Naslovna fotografija: Arhiva Alpres.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × 4 =