Како ће се обележити Бадњи дан у нашој општини

Православни верници у Србији сутра, 6. јануара, обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић – празник којим се прославља рођење Исуса Христа. У свим црквама на територији Архијерејског намесништва Алексиначког биће одржане литургије, а потом ће у двориштима храмова уследити паљење бадњака.

Бадњи дан у Алексинцу биће обележен вечерњом службом и наслагањем и освећењем бадњака са почетком у 16 сати у храму Светог оца Николаја. У храму Светог Прокопија у Катуну, храму Преподобномученице Параскеве у Трњану и храму Преображења Господњег у Љуптену биће одржана служба за тамошње вернике такође са почетком у 16 сати.

У храму Свете Тројице у Мозгову и храму Светог Нестора у Витковцу вечерња служба и традиционално налагање бадњака биће одржано у 16 сати и 30 минута.

За вернике у Житковцу, у храму Светог Архангела Гаврила, Бадњи дан биће обележен вечерњом службом са чином налагања и освећења бадњака са почетком у 17 часова. Након службе по први пут биће ломљена чесница у којој се налази златник. У исто време вечерња служба биће одржана и у храму Светог великомученика Прокопија у Чукуровцу и у храму Успења Пресвете Богородице у Тешици. У Гредетину у храму Покрова Пресвете Богородице служба ће бити одржана у 17 часова, а након ње уследиће и традиционална подела пакетића најмлађим мештанима, које је обезбедила месна заједница.

Сат времена касније, дакле у 18 сати, код темеља храма Светог пророка Илије у Корману биће одржана служба и налагање бадњака, уз ломљење чеснице. У храму Светог великомученика Пантелејмона у Вукањи биће такође одржана служба и традиционално паљење бадњака са почетком у 18 сати и 30 минута.

У Грејачкој парохији Бадњи дан биће обележен у већини храмова, па ће тако служба и налагање бадњака бити одржано у 13 сати у Суповцу, у 14 сати у Великом Дреновцу и у 18 сати у Грејачу. Пре 13 сати свештенство ове парохије обићи ће и храмове у Малом Дреновцу, Копривници и Лоћики.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 9 =