IN MEMORIAM: Драган Гојковић Гојко

У Београду је касно синоћ од последица корона вируса преминуо Драган Гојковић Гојко, главни и одговорни уредник, сниматељ, камерман и монтажер Радио-телевизије Босфорус из Алексинца.

Рођен је 3. октобра 1960. године, а послом сниматеља и камермана, а касније и монтажера, директора фотографије и режисера, бавио се више од четврт века.

Каријеру је започео средином деведесетих година у тек формираној Веселој телевизији у Алексинцу. Након гашења ВТВ-а, радио је повремено за више ТВ кућа у Шведској, да би потом извесно време, до 2015. године, био ангажован у алексиначкој телевизији АЛТ канал. Пре четири године, у сарадњи са власником Хотела Босфорус, ангажовао се на формирању радија и телевизије који су добили име као и хотел.

У Гојковићевој богатој радној биографији истакнут је ангажман у низу пројеката.Између осталог, био је сниматељ и монтажер 30 емисија документарног карактера на програму ОТВ у Нишу,сниматељ, монтажер и редитељ Репортаже о животу и културним карактеристикама Срба у Шведској у продукцији Allserbisk Jugoslaviska и Sverige из Малмеа, сниматељ и редитељ филма Српска православна црква Св. Ћирило и Методије – Малме Шведска, сниматељ, монтажер и редитељ филма „Уочи избора” у продукцији Друштва за заштиту и унапређења менталног здравља у Нишу, сниматељ документарног филма о бомбардовању Југославије – Фронт ТВ, Thorsgade 24, Одензе Данска,директор фотографије за ТВ ОРФ Austrian Broadcasting, Беч, Аустрија,сниматељ, монтажер и редитељ филма „Трактор и хармоника”,кратки филм о трактору из 1925.године и музичару, рађен као дипломски рад на академији у Луцерну, Швајцарска и директор фотографије у „In And Around -Media Production” Berlin/Mite Nemačka.

Био је велики професионалац, цењен и уважаван међу колегама, добар друг и колега. Снимању сваког прилога прилазио је максимално озбиљно и увек са идејом више.

Прилози и репортаже које је снимио у минулих тридесетак година остају као трајни документи времена, али и као својеврсно сведочансто о човеку који је заиста  био мајстор свог посла.

Његово мајсторство можда на најбољи начин илуструје запис једног његовог пријатеља на једној од друштвених мрежа:

„…У твојим очима и рукама камера оживи,почиње да живи, дише, осећа, плаче, боли, радује се, отвара видике, сања, прича и путује до нових хоризоната …”

Драган Гојковић Гојко биће сахрањен у понедељак у Алексинцу.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =