Baštа

Где Алексинчани пију кафу?

Са првим лепим данима и топлијим временом, јутарње кафе, поподневна дружења и ноћни изласци одвијају се у летњим баштама, но то није случај и ове сезоне. Због радова на реконструкцији главне алексиначке улице многи кафићи у овом делу града остали су без летњих башти на самом шеталишту. Интересантно је, међутим, да то није омело Алексинчане у старој доброј навици да кафу или неко освежење попију у башти омиљеног кафића.

Тако је неколико кафеџија решење нашло отварањем башти у двориштима иза локала, док се неке, како нам је речено, припремају. Иако се наоко стиче утисак да су се Алексинчани прилагодили новим околностима, пре се може рећи да су пронашли алтернативу, само што су сада призори пуних башти скривени од очију јавности.

Baštа
 Башта у дворишту једног од локала 

‒ Волим да кафу попијем на миру на неком мирнијем месту, тако да су ми ове новине са баштама иза локала, такорећи добродошле – каже нам једна Алексинчанка. 

Али има и оних који жале за баштама на самом шеталишту.

‒ Седење у башти кафића у главној улици не своди се само на пуко испијање кафе, већ то има и социјални аспект. То је место где се људи сретну, а у овом случају шетаче не можете срести у двориштима локала – каже нам други саговорник.

За сада се радови изводе само у једном делу шеталишта, од сата до фонтане, па ће столова и столица у горњем делу пешачке зоне бити још неко време.

Неки власници угоститељских радњи у затвореном делу, где је реконструкција почела, а који немају услова да башту оформе иза локала, снашли су се постављањем неколико столова уз саму ограду градилишта. И ту редовно има гостију, а они нам кажу да их бука машина и радови на шеталишту не спречавају да уживају у свом пићу.

‒ Људи се тешко навикавају на промене, али мени не смета да кафу попијем поред ограђеног простора градилишта. Ионако у овом делу града никада није апсолутна тишина – каже нам гост, кога смо затекли у башти једног од кафића. 

Baštа
Правим мераклијама не сметају машине 

Власници локала овога пута нису били превише причљиви, па нисмо могли да сазнамо како се почетак радова на шеталишту одражава на њихове пазаре. Ипак су и овога пута Алексинчани показали довитљивост и истрајност у намери да се не одрекну олако старих навика, а овакве призоре пуних башти иза локала имаћемо током целог лета. Како је најављено реконструкција шеталишта, где ће убудуће столови и столице кафића бити распоређени средином шеталишта као у нишкој главној улици, требало би да буде завршена до краја године. Но тад ће већ почети зима, али сачекајмо, можда и гране сунце, јер као што се показало овог пролећа, са временом се никад не зна.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 20 =