Avion

Спасиоци из свих крајева света на Бованском језеру

Велика мултинационална вежба у организацији сектора за ванредне ситуације Србије и Руске федерације, која ће трајати од 25. до 27. јуна, последњег дана одвијаће се на територији алексиначке општине. На вежбама које ће трајати три дана очекује се преко 300 спасилаца из неколико држава света, од тога чак 120 из Руске федерације.

Отварање и прва два дана тродневних активности биће уприличени у Нишу. Вежбе ће бити изведене на две локације, у Машинској индустрији где ће се симулирати спасавање из рушевина, спасавање приликом хемијског акцидента и спасавање са висине, а противпожарна вежба биће изведена на објекту Студентског центра у Нишу.

Последњег дана, 27. јуна, спасилачке јединице селе се на обале Бованског језера, где ће бити демонстрирани различити спасилачки подухвати. Поред српских и руских спасилачких тимова, учествоваће и спасиоци из Турске, Мађарске, Кубе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, као и припадници два хуманитарна центра, руско-јерменског и руско-српског.

Током последњег и главног дана тродневног скупа, на Бованско језеро стиће ће званице и гости са највишег нивоа из земаља учесница, а најављен је и долазак министра за ванредне ситуације Руске федерације. Још увек је непознаница ко ће од званичника Републике Србије присуствовати показној вежби, а како је речено и одређени број грађана имаће прилику да види прави спасилачки спектакл на Бованском језеру.

bovansko jezero

Како сазнајемо, на језеру ће бити демонстрирана свеобухватна и сложена вежба, која подразумева гашење шумског пожара из ваздуха, између осталог, уз помоћ руских авиона и хеликоптера, спасавање на води и под водом, евакуацију и збрињавање угрожених.

За реализацију је задужен Сектор за ванредне ситуације при МУП-у, а локална самоуправа има задатак да као домаћин уреди обале језера, где ће бити постављен и видео бим са кога ће бити пројектовани снимци спасилачких вежби са претходна два дана у Нишу.

Припреме за тродневни скуп интезивно трају, а данас су представници организатора и алексиначког Штаба за ванредне ситуације обишли обале Бованског језера у делу где ће бити изведене спасилачке вежбе.

Фото са насловне: Сектор за ванредне ситуације Републике Србије 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 1 =