Dva kola, dve pobede – odličan start žitkovačkih fudbalerki

Pripremio Srđan Ilić

Dve utakmice, dve pobede. To je više nego dobar rezultat fudbalerki iz Žitkovca na početku šampionata južne grupe Razvojne lige Srbije. Dobri rezultati plod su dobrih priprema, kaže sekretar kluba Dragan Ristić.

– Mi smo odlično startovali. U prvoj utakmici smo bili slobodni, ali smo u dva naredna kola osvojili šest bodova, a pobedili smo ekipu Majdampek iz Majdampeka i ŽFK Dubočica lalice iz Leskovca.

Jedan od najvažnijih zadataka uprave kluba u tekućoj sezoni je stvaranje ekipe sa velikim brojem igračica koje će konkurisati za prvu postavu.

– Otprilike je reč o 25 do 30 devojčica uzrasta 12 – 16 godina, to jest učenica od petog do osmog razreda, pa čak i do prvog razreda srednje škole. Mi smo mnogo učinili što se marketinga tiče, a tu nam je i Radio Aleksinac dosta pomogao, pa smo već dobili desetak novih fudbalerki tako da ćemo u narednoj utakmici, sledeće nedelje, imati punu klupu, a bogami, boriće se i devojke koje će doći na klupu.

Naravno, tu su i takmičarske ambicije.

– Ambicije su da postignemo što bolje rezultate s obzirom na to da igramo sa daleko iskusnijim ekipama. To su, na primer, Ženski fudbalski klub Jagodina, koji se takmiči u prvoj ligi, Mašinac i Radnički iz Niša, Krstarica iz Prokuplja isto ima ekipu u prvoj ligi, a tu su i naše komšije iz Kruševca, ŽFK Napredak. Nadam se da ćemo biti negde u sredini tabele, mada to nama nije toliko bitno. Nama je primarno da deca nauče da igraju fudbal i da ih ima što više na zelenom terenu, da se tokom čitave nedelje družimo na treninzima, ali i da imamo dovoljan broj fudbalerki za odigravanje prvenstvenih utakmica.

Kakva je saradnja sa muškom ekipom, sa fudbalerima Morave?

– Saradnja sa Moravom je izvanredna, imamo i sklopljen ugovor na 10 godina za korišćenje kompletnog stadiona i uvek nam izlaze u susret. Međutim, imamo problem jer veliki broj dece koja treniraju ne živi u Žitkovcu, već su udaljeni i po 15 i 18 kilometara, pa ne mogu da dođu na sve treninge tokom nedelje. Pokušavamo da uspostavimo saradnju i sa FK Napredak iz Aleksinca da jednom ili dva puta nedeljno koristimo njihov teren za treninge. Dogovorili smo se i da, pošto nam je po broju dece koja treniraju najbrojnija škola iz Katuna, neke treninge održimo i u Dobrujevcu i Katunu. Sve to u cilju popularizacije ženskog fudbala.

Na samom kraju, ali ne i manje važno, kakva je finansijska situacija?

– S obzirom da se mi takmičimo u razvojnoj ligi, Fudbalski savez Srbije finansira sva putovanja i službena lica, sudije, delegate, takse. Naše je da pripremimo opremu i neku užinu za decu, pošto se često dosta daleko putuje. Izlaze nam u susret naši meštani, tu su obično pekari i oni koji drže brze hrane, a ja ovom prilikom apelujem za malu pomoć od svih onih koji mogu da nam izdvoje po dvadesetak majci. Dve firme iz Žitkovca su nam već dale majce, od Fudbalskog saveza opštine Aleksinac smo dobili kompletnu jednu opremu, a od pojedinaca iz Žitkovca i fudbalske lopte, tako da sada imamo 20 fudbalskih lopti. Imamo sve ono što nam je potrebno da radimo na terenu, ali majce nisu na odmet, da ih imamo što više.

Za dve godine, koliko je proteklo od osnivanja kluba, očigledno je da su mlade fudbalerke iz Žitkovca ostvarile prvi zadatak – naučile su da igraju fudbal. Ako je suditi po rezultatima u prva dva kola, naučile su još nešto – da pobeđuju.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =