Zloupotreba socijalno ugroženih zarad političkih poena

Slučaj Wales i dalje je aktuelan, a nekoliko dana nakon obelodanjivanja prevare oglasio se i navodni koordinator sporne fondacije i član Opštiskog veća Goran Stanković. U izjavi za Radio Alesnac Stanković ističe da nije imao lošu nameru kada je prihvatio donaciju, već se vodio principima humanosti i željom da pomogne nekoj od socijalno ugroženih grupa.

On je ovakav vid zloupotrebe onih kojima je pomoć najpotrebnija zarad sticanja političkih poena nazvao besramnim, a protiv nn lica je podneo i krivičnu prijavu.

– Kao čovek, kao radnik doma za decu, hteo sam da iskoristim šansu i obezbedim donaciju koja nam je ponuđena. Zloupotrebljen sam u tome, zaveden, doveden u zabludu da se zaista radi o fondaciji koja želi sredstva da dodeli isključivo za neprofitne projekte. Nažalost, u ovom trenutku ne mogu da govorim o detaljima prevare, koja je veoma smišljeno urađena, zato što sam podneo krivičnu prijavu protiv nn lica. Nadam se i verujem da će neko ispitati ceo slučaj i utvrditi ko se to poigrao sa mnom, kao i sa ljudima koji su hteli da mi pomognu da ostvarim ovu donaciju.

Stanković dodaje da bi pomenuta sredstva, 10.000 evra, delom bila utrošena za nabavku posteljine za sva četiri odeljenja u Opštoj bolnici u Aleksincu, ali i uniformi za zaposlene. Drugi deo bio je namenjen Ustanovi za decu i mlade „Hristina Markišić“ za realizaciju radionica, izleta, ekskurzija i ostalih aktivnosti, kao i za nabavku opreme, dok bi jedan laureat svoju nagradu prosledio za oformljavanje stonoteniskih sala i za razvoj sporta u selima u aleksinačkoj opštini. Deo nagrade otišao bi i romskoj organizaciji „Nada“ za projekte negovanja kulturnog identiteta, ali i na organizovanje i održavanje tribina o zdravoj ishrani i zdravim stilovima života, kako sportista tako i ostalih građana.

Naš sagovornik napominje i da se komunikacija sa nepostojećim donatorima iz Wales fondacije od samog početka odvijala putem telefona i mejl prepiske, kao i da je stalno bio u cajtnotu zbog kratkih vremenskih rokova koje su mu iz fondacije davali da sve organizuje. Takođe, objašnjava većnik ispred APP-a, osoba sa kojom je bio u kontaktu do samog dana uručivanja priznanja nekoliko puta je menjala i odbijala laureate i ponuđena rešenja za dodelu novca kako ne bi ušla u problem sa javnošću ili licima koja su predložena.

– Iako nije bilo materijalne štete, skup nije održan, sredstva nisu podeljena, smatram da neko mora da odgovara za ovu prevaru, koja po mom mišljenju svakako nije bila puko istraživanje o zloupotrebi interneta. Ovo je radio neko ko se izuzetno razume u projekte i kako sve to funkcioniše – zaključuje Stanković.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 6 =