Zapažen nastup aleksinačkog hora “Šumatovac” na 51. Mokranjčevim danima

Mešoviti hor Šumatovac iz Aleksinca imao je zapažen nastup na 51. Mokranjčevim danima, koji se u njegovom rodnom gradu Negotinu održavaju od 9. do 14. septembra. Aleksinčani su imali čast da u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, zajedno sa kolegama iz ostalih horova, otvore ovogodišnje Dane, ali i da budu jedan od četiri hora u takmičarskom delu festivala. Pored aleksinačke pevačke družine u tradicionalnom natpevavanju učestvovali su „AKUD Sonja Marinković“ iz Novog Sada, „Beogradski madrigalisti“ i „Beogradsko studentsko pevačko društvo“.

Imali smo priliku da stanemo rame uz rame sa vodećim horovima Novog Sada i Beograda i da zablistamo na Mokanjčevim danima. Nismo se libili da zadržimo stare vrednosti i da se izborom kompozicija odupremo komercijalizaciji i opštem trendu estradizacije, kažu u „Šumatovacu“.

Pod dirigentskim vođstvom mr umetnosti Marije Zovko aleksinački hor predstavio se Mokranjčevim akatistom, koji je bio obavezan za sve učesnike, zatim renesansnom Gastoldijevom kompozicijom, autorskim delom Dragane Veličković iz Niša i spletom narodnih pesama u aranžmanu Jovice Gavrilovića.

Iako su u ovogodišnjem natpevavanju pobedili Novosađani, prema rečima predstavnika žirija svi horovi opravdali su očekivanja i zaslužno su se našli na takmičenju, koje je kruna Mokranjčevih dana.

Učešće na ovako velikoj manifestaciji dalo je svojevrstan doprinos proslavljanju 130. godišnjice aleksinačkog hora. U „Šumatovcu“ kažu da ih posebno raduje činjenica što se njihov veliki jubilej proslavlja u isto vreme kada i 160. godišnjica rođenja rodonačelnika srpske muzike Mokranjca i to baš kada oni učestvuju na svečanosti priređenoj njemu u čast.

Ponosni smo na činjenicu da su veliki kompozitor i naš hor bili savremenici, i na podatak da je još u to vreme hor izvodio tropar koji je preradio za muški hor Stevan Mokranjac, ističu u aleksinačkom „Šumatovcu“.

Mešoviti hor „Šumatovac“ jedan je od najstarijih horova u Srbiji, a osovan je davne 1886. godine pod nazivom „Aleksinačka pevačka družina – Šumatovac“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − nine =